Sociologie Magazine 1 van 2013 | Thema: Lichaam & geest

Het sociologische publiekstijdschrift Sociologie Magazine houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sociale wetenschappen. En verliest daarbij de praktijk niet uit het oog.

In nummer 1 van 2013:

Interview met Paul Schnabel

 “Je kunt als planbureau hooguit een beweging zien aankomen en dat hebben we in het geval van Fortuyn ook wel gedaan. Uit onze rapporten uit de jaren negentig bleek al dat een deel van de bevolking ontevreden was. Achteraf gezien hadden we dit misschien sterker kunnen benadrukken.”

Amy Schalet en de seksuele moraal

“In Amerika is voor veel meisjes en jongens de seksuele ontwikkeling onverenigbaar met de thuisrol. Op het moment dat ze verliefd worden, ontstaat er bij hen een soort gespletenheid. Vooral voor meisjes doet een seksuele relatie sterk afbreuk aan de positie van good girl binnen het gezin.”

Schoolvorming binnen de hekserij

Holistische spiritualiteit is een vorm van zingeving waarmee individuen naar eigen smaak een spiritueel pad uitstippelen. Wars van dogma’s en religieuze autoriteiten putten zij vrijelijk uit verschillende religieuze tradities. Of toch niet? Over arrogante toverkollen en fluffy bunny-hekserij.
 

Zintuiglijke antropologie

Onderzoek naar dans kan inzicht geven in hoe cultuur in het algemeen en ritueel in het bijzonder wordt belichaamd, aangeleerd en aangepast. Immers, als een zeer gestructureerde praktijk of uitvoering, is dans een rituele uitdrukking van sociale relaties binnen een bepaalde samenleving.

Bestellen

Dit nummer bestellen?
In de winkel kopen?
Of misschien abonnee worden?