Vakantie belangrijk tegen werkstress

Vakantie is van groot belang om te herstellen van dagelijkse werkstress. Het maakt niet uit of je lang of kort op vakantie bent geweest, want eenmaal weer aan het werk is het vakantiegevoel snel verdwenen, maar het helpt wel. Zo blijkt uit onderzoek waarop arbeids- en organisatiepsychologe Jessica de Bloom maandag 27 augustus promoveert.

‘Vakantie is een krachtig middel om te herstellen van het werk', zegt De Bloom. ‘Ondanks het feit dat de effecten van korte duur zijn, kunnen er positieve veranderingen optreden in stemming en welzijn die wellicht een buffer vormen tegen toekomstige stressoren. Een vakantie helpt mensen om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en om zaken in perspectief te zien.'

Tijdens vakantie besteedt men meer tijd aan gesprekken met hun partner dan daarbuiten, en daarbij beoordeelt men de kwaliteit van de gesprekken ook positiever dan voor de vakantie, constateert De Bloom in één van haar onderzoeken. Tevens hangt dat gegeven samen met een betere gezondheid en welbevinden tijdens en na de vakantie.

Overigens bleek dat niet één bepaalde vakantieactiviteit herstelbevorderend werkt, maar dat het er vooral om gaat dat mensen plezier beleven aan hun vakantieactiviteiten, zich ontspannen, mentaal afstand nemen van hun dagelijkse werk en zelf kunnen bepalen hoe ze hun tijd besteden tijdens vakantie.