Home » Magazine

Sociologie Magazine nummer 4 van 2017: Thema In Beweging

Sociologie Magazine

Het sociologische publiekstijdschrift Sociologie Magazine houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sociale wetenschappen. En verliest daarbij de praktijk niet uit het oog.

Met in nummer 4 van 2017 als thema: In Beweging

Bewegingen die hun plek opeisen
De Arabische lente, de protesten van Spaanse indignados en Occupy – ze staan bekend als de nieuwste sociale bewegingen. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Sander Mensink en Wouter Mensink geven inzicht in de surplace bewegingen: 'Net als in het zaalwielrennen gaat het erom pas op de plaats te maken.'

Aanval op cyberpesten
Een groot aantal jongeren krijgt wel eens te maken met cyberpesten, oftewel pesten via informatie- en communicatietechnologieën. Recent onderzoek in Vlaanderen toont aan dat er veel slachtoffers zijn. Wat zijn de beste manieren om cyberpesten tegen te gaan?

Burgers met een gemeenschappelijk doel
Wat zijn sociale bewegingen? Wie nemen eraan deel? En hebben ze effect? Een rondleiding van Bert Klandermans in de wereld van gedeelde grieven, ontevreden burgers, gemeenschappelijke vijanden en collectief gedrag.

De actualiteit van Das Kapital
Volgend jaar is het precies 200 jaar geleden dat Karl Marx werd geboren, een van de grondleggers van de arbeidersbeweging en een centraal figuur in de geschiedenis van socialisme en communisme. René Gabriëls laat zijn licht schijnen over Marx' belangrijkste werk: Das Kapital.

Ook: met de vaste columns van Liesbet van Zoonen en Bart van Heerikhuizen, boekbesprekingen en de rubrieken Signalementen, Praktijk, Promotie, Methode, Socioblogie en Tijdschriften en nog veel meer.