Artikelen

Zelf-meten is weten

Geplaatst op: 18-08-2015

Via sociale media de eigen sportprestaties prijsgeven: afgelegde afstanden, tijdsduur en verbrande calorieën. Het zijn voorbeelden van self-tracking, omarmd door de Quantified Self Movement.

Witte rockfestivals

Geplaatst op: 08-07-2015

Waarom blijft rockmuziek een wit bastion? Julian Schaap schreef een artikel voor Sociologie Magazine over de huidskleur van muziek 'Heeft Elvis het pand verlaten?'

Roddelen maakt werken minder saai

Geplaatst op: 11-06-2015

In haar proefschrift Gossip in organizations. A social network study is promovenda Lea Ellwardt op zoek gegaan naar de oorzaken van roddelen in organisaties. Allereerst moet volgens haar de misperceptie worden gecorrigeerd dat roddelen vooral negatieve doelen dient.

De Nijmeegse studententijd van Rita Verdonk

Geplaatst op: 11-06-2015

Op de middelbare school was ze goed in de talen. En in geschiedenis. Niet in wiskunde. ''Een echte alfa, dus'', vertelt Rita Verdonk (55), gezeten aan haar vaste tafel in het plaatselijke Van der Valk-hotel. ''Daarnaast vond ik het leuk om verschillende werkzaamheden met elkaar te combineren. Als jongere bekleedde ik al een bestuursfunctie en was ik actief binnen diverse jeugdgroepen.''

Voor volk en vaderland

Geplaatst op: 19-05-2015

Voorjaar 2015 riepen Peter Achterberg en Tim Reeskens zichzelf uit tot Socioloog des Vaderlands. "We zijn er eigenlijk best goed in." Dit is de langere versie van het Interview met Peter Achterberg en Tim Reeskens, verschenen in de rubriek Voetlicht.

Interview met Nico Wilterdink

Geplaatst op: 02-05-2015

Op 10 juni 2011 nam Nico Wilterdink afscheid als hoogleraar Cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Bij deze gelegenheid sprak hij de rede Omstreden wetenschap. Goede en slechte sociologie uit. Waarom is sociologie een omstreden wetenschap? En wat is nu goede sociologie?

Paul Verhaeghe over zijn boek Identiteit

Geplaatst op: 02-05-2015

Paul Verhaeghe (1955), hoogleraar Klinische psychologie en psychoanalyse aan de Universiteit Gent, wil meteen een misverstand rechtzetten. ”Psychoanalyse heeft in Vlaanderen een andere betekenis dan in Nederland. Bij jullie mag de hoge burgerij vijf keer per week op de sofa plaatsnemen om te spreken over de eigen neurosen.

Collectieve regelingen voorkomen keuzestress

Geplaatst op: 11-03-2015

Fabian Dekker onderzocht de opvattingen van flexwerkers en zelfstandig ondernemers over collectieve regelingen in de gezondheidszorg, op het gebied van oudedagsvoorziening en werkloosheid. Wat is de balans tussen het eigenbelang en het gemeenschapsbesef bij werknemers met een flexibele arbeidsrelatie en wijkt die af van werknemers met een vaste basis?

Processen achter protestacties

Geplaatst op: 10-03-2015

Marije Boekkooi onderzocht hoe protestacties tot stand komen en welke invloed dit vervolgens heeft op wie demonstreert en waarom. Wie neemt het initiatief en hoe worden anderen gemobiliseerd? En welke motieven hebben de deelnemers aan protestacties?

Het 'F-woord' onder vuur

Geplaatst op: 06-03-2015

De opkomst van Women Against Feminism leidt tot heftige debatten over de richting en noodzaak van het feminisme. Wat maakt feminisme zo onaantrekkelijk voor vrouwen?