Artikelen

Money Boy ontmoet Simmel

Geplaatst op: 24-02-2015

Met een sieraad toon je de buitenwereld wie je wilt zijn, dat je mooi wilt zijn en dat je rijk bent. De 'eeuwoude' Simmel sluit daarmee naadloos aan bij rappers met gouden kettingen, zoals de Weense rapper Money Boy.

Money Boy is YouTube-miljonair met meerdere miljoenen video-views. Interessant verbindend detail: hij studeerde sociologie. Het gaat Money Boy om swag. Swag staat voor een positief aura vol zelfvertrouwen en oprechtheid. Zijn teksten begrijp je ook zonder kennis van de Duitse taal, zo rapt hij

Interview met Robert Vuijsje

Geplaatst op: 24-02-2015

Robert Vuijsje: schrijver van twee spraakmakende romans met een flinke sociologische lading. “Ik zie het als een uitdaging om mensen anders te laten kijken naar een discussie.”

De 50plus vrouwen van de Red Hat Society

Geplaatst op: 24-02-2015

Steeds vaker verschijnen in het Nederlandse straatbeeld vrouwen met uitbundige rode hoeden en vloekende paarse outfits. Het zijn de leden van de internationale Red Hat Society: een sociale vereniging voor vrouwen van 50 jaar en ouder.

Paul Verhaeghe over zijn boek Identiteit

Geplaatst op: 24-02-2015

Wie wij zijn ligt niet vast, maar wordt continu beïnvloed door de samenleving waarin we leven. En nu die maatschappij doordrenkt is van neoliberaal gedachtegoed draait alles om presteren, stelt Paul Verhaeghe in zijn boek Identiteit. “We moeten op zoek gaan naar een nieuw evenwicht tussen samen en alleen.”

Interview: Het Nederland van filmmaker Eddy Terstall

Geplaatst op: 24-02-2015

Erg lang duurde de studie Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam voor cineast Eddy Terstall niet. Na precies een jaar en drie maanden hield hij de collegebankjes voor gezien, om zich weer volledig te kunnen storten op het maken van films. Niettemin blikt hij tevreden terug: “Ik was een soort verstekeling.”

Interview: De sociologie in het wereldbeeld van Marcel van Dam

Geplaatst op: 24-02-2015

Marcel van Dam was jarenlang een prominent PvdA-politicus en is tot op de dag van vandaag een belangrijke opiniemaker. Zijn politieke opvattingen zijn dan ook algemeen bekend. Maar in hoeverre heeft zijn opleiding tot socioloog de rest van zijn leven en zijn carrière beïnvloed?

De schoffering van de etnografie

Geplaatst op: 24-02-2015

Veel van wat ik over de mensenwereld weet heb ik uit etnografische onderzoeksverslagen. Zo zijn er moeders van Antilliaanse diefjes die hun zoon vermanend voorhouden dat stelen toch echt niet mag, terwijl ze zich ondertussen koket tooien met de sieraden die hij gestolen heeft.

De sociologische betekenis van sportbeoefening

Geplaatst op: 24-02-2015

Sport en sociologie zijn twee werelden die elkaar steeds meer lijken te vinden. Vooral de afgelopen jaren nam de aandacht voor de sociologische betekenis van sport toe. Maar om nu te spreken van een gelukkig huwelijk…

Van televisiekijken naar overgewicht

Geplaatst op: 24-02-2015

Veel televisiekijken blijkt een belangrijke veroorzaker te zijn van overgewicht. Op welke manieren kunnen ouders door mediaopvoeding invloed hebben op het gewicht van hun kinderen?

De strijd rond gemengde scholen

Geplaatst op: 24-02-2015

Gemengde scholen waren lange tijd het ideaalbeeld van beleidsmakers. Maar is mengen op scholen eigenlijk wel zo goed als gedacht? Recent onderzoek zorgt voor een steeds beter zicht op de gevolgen van onderwijssegregatie.