Artikelen

Het delen van onderzoeksdata: niet altijd even populair

Geplaatst op: 12-03-2016

Open Access is een speerpunt tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016. Minister Sander Dekker zal sterk inzetten op de Open Science Agenda van EU-commissaris Carlos Moedas voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie.

Participatiesamenleving steunt op vrouwen

Geplaatst op: 05-12-2015

Door de krimpende verzorgingsstaat is er minder overheidssteun voor mensen die met fysieke tegenslagen te maken krijgen. Niels Schenk (Erasmus Universiteit Rotterdam) laat in zijn proefschrift onder meer zien dat vooral vrouwen de benodigde zorgtaken op zich nemen.

Interview met Paul Schnabel

Geplaatst op: 05-12-2015

 

De acceptatie van de homo en de hoer

Geplaatst op: 10-11-2015

Hoe geaccepteerd zijn homoseksualiteit en prostitutie in onze hedendaagse samenleving? Is er sinds de seksuele revolutie van de jaren zestig en zeventig eigenlijk wel iets veranderd? Laurens Buijs schreef een artikel voor Sociologie Magazine over de seksuele revolutie, morele intolerantie en identiteiten.

Interview Sywert van Lienden

Geplaatst op: 20-09-2015

Sywert van Lienden verwierf nationale bekendheid als voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) tijdens het scholierenprotest tegen de 1040 urennorm. Een half jaar geleden introduceerde hij de G500, een jongerenbeweging die flinke invloed heeft gehad op nieuwe partijprogramma’s. “Het belangrijkste in de politiek is vormvrij denken.”

Zelf-meten is weten

Geplaatst op: 18-08-2015

Via sociale media de eigen sportprestaties prijsgeven: afgelegde afstanden, tijdsduur en verbrande calorieën. Het zijn voorbeelden van self-tracking, omarmd door de Quantified Self Movement.

Witte rockfestivals

Geplaatst op: 08-07-2015

Waarom blijft rockmuziek een wit bastion? Julian Schaap schreef een artikel voor Sociologie Magazine over de huidskleur van muziek 'Heeft Elvis het pand verlaten?'

Roddelen maakt werken minder saai

Geplaatst op: 11-06-2015

In haar proefschrift Gossip in organizations. A social network study is promovenda Lea Ellwardt op zoek gegaan naar de oorzaken van roddelen in organisaties. Allereerst moet volgens haar de misperceptie worden gecorrigeerd dat roddelen vooral negatieve doelen dient.

De Nijmeegse studententijd van Rita Verdonk

Geplaatst op: 11-06-2015

Op de middelbare school was ze goed in de talen. En in geschiedenis. Niet in wiskunde. ''Een echte alfa, dus'', vertelt Rita Verdonk (55), gezeten aan haar vaste tafel in het plaatselijke Van der Valk-hotel. ''Daarnaast vond ik het leuk om verschillende werkzaamheden met elkaar te combineren. Als jongere bekleedde ik al een bestuursfunctie en was ik actief binnen diverse jeugdgroepen.''

Voor volk en vaderland

Geplaatst op: 19-05-2015

Voorjaar 2015 riepen Peter Achterberg en Tim Reeskens zichzelf uit tot Socioloog des Vaderlands. "We zijn er eigenlijk best goed in." Dit is de langere versie van het Interview met Peter Achterberg en Tim Reeskens, verschenen in de rubriek Voetlicht.