Artikelen

Voor volk en vaderland

Geplaatst op: 19-05-2015

Voorjaar 2015 riepen Peter Achterberg en Tim Reeskens zichzelf uit tot Socioloog des Vaderlands. "We zijn er eigenlijk best goed in." Dit is de langere versie van het Interview met Peter Achterberg en Tim Reeskens, verschenen in de rubriek Voetlicht.

Interview met Nico Wilterdink

Geplaatst op: 02-05-2015

Op 10 juni 2011 nam Nico Wilterdink afscheid als hoogleraar Cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Bij deze gelegenheid sprak hij de rede Omstreden wetenschap. Goede en slechte sociologie uit. Waarom is sociologie een omstreden wetenschap? En wat is nu goede sociologie?

Paul Verhaeghe over zijn boek Identiteit

Geplaatst op: 02-05-2015

Paul Verhaeghe (1955), hoogleraar Klinische psychologie en psychoanalyse aan de Universiteit Gent, wil meteen een misverstand rechtzetten. ”Psychoanalyse heeft in Vlaanderen een andere betekenis dan in Nederland. Bij jullie mag de hoge burgerij vijf keer per week op de sofa plaatsnemen om te spreken over de eigen neurosen.

Collectieve regelingen voorkomen keuzestress

Geplaatst op: 11-03-2015

Fabian Dekker onderzocht de opvattingen van flexwerkers en zelfstandig ondernemers over collectieve regelingen in de gezondheidszorg, op het gebied van oudedagsvoorziening en werkloosheid. Wat is de balans tussen het eigenbelang en het gemeenschapsbesef bij werknemers met een flexibele arbeidsrelatie en wijkt die af van werknemers met een vaste basis?

Processen achter protestacties

Geplaatst op: 10-03-2015

Marije Boekkooi onderzocht hoe protestacties tot stand komen en welke invloed dit vervolgens heeft op wie demonstreert en waarom. Wie neemt het initiatief en hoe worden anderen gemobiliseerd? En welke motieven hebben de deelnemers aan protestacties?

Het 'F-woord' onder vuur

Geplaatst op: 06-03-2015

De opkomst van Women Against Feminism leidt tot heftige debatten over de richting en noodzaak van het feminisme. Wat maakt feminisme zo onaantrekkelijk voor vrouwen?

Romantische relaties van adolescenten

Geplaatst op: 04-03-2015

Katya Ivanova onderzoekt in haar proefschrift de romantische relaties van kinderen en adolescenten. Wanneer krijgen jongeren voor het eerst verkering? En heeft de thuissituatie hier invloed op?

Interview met Jaap Dronkers

Geplaatst op: 04-03-2015

Sinds 1997 maakt onderwijssocioloog Jaap Dronkers jaarlijks schoolcijferlijsten. Nu houdt hij zijn taak voor gezien: “We zijn wel erg de gevangenen geworden van de arbeidsomstandigheden waaronder we moeten werken.”

Money Boy ontmoet Simmel

Geplaatst op: 24-02-2015

Met een sieraad toon je de buitenwereld wie je wilt zijn, dat je mooi wilt zijn en dat je rijk bent. De 'eeuwoude' Simmel sluit daarmee naadloos aan bij rappers met gouden kettingen, zoals de Weense rapper Money Boy.

Money Boy is YouTube-miljonair met meerdere miljoenen video-views. Interessant verbindend detail: hij studeerde sociologie. Het gaat Money Boy om swag. Swag staat voor een positief aura vol zelfvertrouwen en oprechtheid. Zijn teksten begrijp je ook zonder kennis van de Duitse taal, zo rapt hij

Interview met Robert Vuijsje

Geplaatst op: 24-02-2015

Robert Vuijsje: schrijver van twee spraakmakende romans met een flinke sociologische lading. “Ik zie het als een uitdaging om mensen anders te laten kijken naar een discussie.”