Nieuws

Wedstrijd voor net afgestudeerde masters

Geplaatst op: 16-09-2015

De Vlaamse Vereniging voor Sociologie, in samenwerking met Uitgeverij Acco, organiseert een wedstrijd onder recent afgestudeerden. Om voor deze “ACCO-prijs van de Vereniging Voor Sociologie” in aanmerking te komen, kunnen in 2014-15 afgestudeerde masterstudenten een artikel inzenden. Inzenden nog mogelijk tot 15 oktober.

Solidarity Lecture Series 2015

Geplaatst op: 08-09-2015

Is er toekomst voor de kern van het Europese Sociale Model? Zes fraaie najaarslezingen in Leuven over solidariteit. Met: Martin Kohli; Monique Kremer; Craig Calhoun; Steffen Mau; Amade M'charek en Glenn Morgan.

Erosie Amerikaanse droom

Geplaatst op: 08-09-2015

In het zomernummer van Contexts, het 'publieke gezicht van de sociologie' uit de Verenigde Staten, ook een boekbespreking van het laatste boek van socioloog Robert Putnam 'Our Kids: The American Dream in Crisis'. Sean McElwee is ook kritisch over andere recensies wanneer hij schrijft: 'It is sad to see such a well-researched and fascinating book portrayed as a conservative pamphlet. Hopefully, it will drive more people to actually engage the argument and discover the profound erosion of the American Dream.'

Veni-beurzen maatschappijwetenschappers

Geplaatst op: 20-08-2015

Onder de Veni-beurzen voor maatschappijwetenschappers in 2015 onder meer deze veelbelovende onderzoekstitels: 'Een beter begrip van arbeidsuitbuiting' door Masja van Meeteren (UL - Criminologie); 'Islamitisch Geloof en Democratische Steun in het Midden-Oosten' van Niels Spierings (RU - Sociologie) en 'Spreading Fertile Ideas - Social Network Influences on Having Children' van Gert Stulp (RUG - Sociologie). In de Veni-ronde investeert NWO in 'ongebonden' en 'nieuwsgierig' onderzoek.

Dubbel themanummer actor-netwerk theorie (ANT)

Geplaatst op: 20-08-2015

Het actuele (dubbel-)themanummer van het Nederlandse academische tijdschrift 'Sociologie' verkent de waarde van actor-netwerk theorie (ANT). 'ANT opent de weg voor de studie van die vreemde hybriden, die monsterlijke dingen die nooit helemaal het één of het ander zijn.' Aldus de samenstellers Irene van Oorschot, Amade M’charek, Jaron Harambam en Ruth Benschop.

Joop Ellemers 1930-2015

Geplaatst op: 15-07-2015

Op 2 juli overleed Joop Ellemers, een van de laatste vertegenwoordigers van de eerste naoorlogse generatie sociologen. Jacques van Doorn, die er zelf deel van uitmaakte, omschreef deze generatie als een tussengeneratie: “sociaal geografen qua opleiding, sociografen naar naam, sociologen uit ambitie” (Sociologische Gids, 1964, p. 28). Het is deze generatie geweest die in belangrijke mate vorm heeft gegeven aan de ‘moderne sociologie’ zoals die vanaf de jaren vijftig in ons land is ontstaan.

Wielrennen en sociologie

Geplaatst op: 08-07-2015

'Nederland heeft de gele trui' Nieuw boek van socioloog Benjo Maso over wielrennen in de Lage Landen vanuit sociologisch en historisch perpectief. Over hoe 'Voorzichtige belangstelling uitgroeide tot een nationale bezieling'.

This is a social science world

Geplaatst op: 12-06-2015

Hoogleraar ruimtevaarttechniek Lance R. Collins van Cornell University schreef in de Washington Post van 9 juni: 'In fact, the social sciences are more important today than ever — and if you doubt me, just look at recent news about how social media are taking the social science world by storm.' Lees zijn opiniestuk en ander nieuws over de sociale wetenchappen via onze Facebookpagina.

Portretten van Cor Lammers en Evert Hofstee

Geplaatst op: 12-06-2015

Organisatiewetenschappers en bedrijfskundigen van nu bouwen voort op de organisatie-sociologie. Organisatie-socioloog Cor Lammers (foto), bekend van ondermeer Organizations Alike and Unlike (Routledge Reprint 2013, met David Hickson), heeft nu

Joost van de Brake wint NSV-scriptieprijs

Geplaatst op: 04-06-2015

Alle inzendingen waren van 'uitzonderlijk hoog niveau', aldus de jury van de NSV-scriptieprijs. Elk van de zeven Nederlandse universitaire sociologie-opleidingen stuurde haar beste thesis of scriptie in. Joost van de Brake (RijksUniversiteit Groningen) won. Zijn artikel verschijnt in het volgende nummer van Sociologie Magazine en gaat over statusinconsistentie. Ontvang je onduidelijke sociale signalen (“Waarom word ik niet aardig gevonden door mijn collega’s, terwijl ik de expert ben