Nieuws

Jos Berghman Stipendium

Geplaatst op: 29-05-2015

Het Jos Berghman Welfare Studies Stipendium biedt twee jonge onderzoekers de kans op een onderzoeksverblijf van 2-3 maanden bij het Team Social Policy and Social Work of CESO aan de KU Leuven. Deadline: 1 september.

Followers vieren samen met Marx, Weber en Goffman

Geplaatst op: 15-05-2015

Dat onze sociologie-community groeit, vieren we graag samen met al onze Facebook-followers! En met Karl Marx, Max Weber en Erving Goffman. Hieronder kun je drie fraaie PdF-s ophalen uit onze 'I love Socioloog x series'. In de 'I love serie' uiten bevlogen Nederlandse sociologen hun bewondering voor een van de Godfathers van de sociologie.

Geheimtip: samenlevingsreis

Geplaatst op: 07-05-2015

De abstracts van de Dag van de Sociologie (27 mei) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam staan nu ook online. Swipe of scroll en krijg even het gevoel van een samenlevingstijdreis. Opvallend is de breedte van de onderwerpen - van hockeykakkers & turndames tot privacy-gedrag op Facebook - en de grootse analyse-lust: 65 databestanden combineren; gegevens uit 24 Europese landen onderzoeken,of niet alleen Weber, maar dan ook meteen Bourdieu en Butler gebruiken als het erom gaat hoe leraren studentvriendelijker kunnen onderwijzen.

Gevangen in de tijd

Geplaatst op: 05-05-2015

Hoe goed passen generatie-labels nu eigenlijk? Deze vraag en andere generatiekwesties beantwoordt het nieuwste nummer van Sociologie Magazine (verschijningsdatum 19 mei). Generaties volgen elkaar steeds sneller op; op de Generatie Y volgt de Generatie H. Jacques van Doorn beschreef de generationele reis door de tijd kernachtig met de vier woorden: Gevangen in de tijd. Lees over die gevangenschap in de tijd, ontleed het generatie-concept en plak er zelf participatief aan mee: van babyboomer, tot generatie X’er, lid van de patatgeneratie en de generatie H.

Gevoelsregels opleggen

Geplaatst op: 14-04-2015

"Het dagelijks gedoe, het doen en laten, de gevoelsregels die mensen elkaar en zichzelf opleggen: dat vormt voor mij het hart van de sociologie.", schrijft Christien Brinkgreve ter afsluiting van haar artikel over haar lievelingssocioloog Arlie Hochschild.

Nostalgie naar de protestjaren

Geplaatst op: 24-03-2015

Ben je nu even niet zelf het Maagdenhuis aan het bezetten, maar wil je je verdiepen in en laten inspireren door protestcultuur? In ons volgende nummer verschijnt een fraaie kritische column van Bart van Heerikhuizen. En in elk nummer van Sociologie Magazine verschijnen ook boekrecensies zoals over De jaren zestig herinnerd (2012) van Noortje Thijssen.

Saskia Sassen over de afgeschreven mens

Geplaatst op: 17-03-2015

Sociologe Saskia Sassen spreekt op 9 april over de groeiende groep uit het zicht verdreven mensen in onze samenleving. Met weerwoord van historicus en columnist Zihni Özdil. Op  donderdagavond 9 april in TivoliVredenburg is dit het eerste college in een reeks van vier theatercolleges onder de noemer ‘Lifehacks’.

 

Vers portret eerste hoogleraar sociologie van Nederland

Geplaatst op: 10-03-2015

Net verschenen: een portret van de eerste hoogleraar sociologie van Nederland in de eregalerij van de Nederlandse Sociologische Vereniging. Geschreven door Jeroen Winkels.

'Fré van Heek (1907-1987) was de eerste hoogleraar sociologie in Nederland en oefende grote invloed uit op de ontwikkeling van het vak; vooral door in een aantal studies de kloof te slechten tussen sociografie en sociologie.'

Internationale Vrouwendag

Geplaatst op: 06-03-2015

De opkomst van Women Against Feminism leidt tot heftige debatten over de richting en noodzaak van het feminisme. Wat maakt feminisme zo onaantrekkelijk voor vrouwen?

Vertrouwen in sociologie

Geplaatst op: 06-03-2015

'Een eenzame visserman op zoek naar geluk; over het publieke aanzien van de wetenschap' luidt de titel van de oratie van Peter Achterberg aan de Universiteit van Tilburg op 13 maart 2015.