Nieuws

Massamoord is geen onderwerp voor een sluitende theorie

Geplaatst op: 06-04-2014

In zijn nieuwe boek Compartimenten van vernietiging doet Abram de Swaan een ultieme poging om massamoordenaars te begrijpen. “De Sociologie heeft geen ethische dimensie.”

Conferentie over de wankele democratie op 17 april

Geplaatst op: 06-04-2014

Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens in de media verwezen naar het dalende vertrouwen van burgers in politici, politieke partijen en regering. Maar klopt dit beeld wel? Wenden burgers zich inderdaad af van de representatieve democratie, of is dat een mythe? Wankelt de Nederlandse democratie?

Nacht van de Sociologie op 6 maart

Geplaatst op: 26-02-2014

Donderdag 6 maart vindt de Nacht van de Sociologie plaats in het Platform Theater in Groningen. Het thema van dit jaar is: Geen Stress.

Voor meer informatie over het programma en de sprekers, kijk op: www.nachtvandesociologie.nl

Neem nu een abonnement voor maar € 25,- op Sociologie Magazine

Geplaatst op: 27-01-2014

"Er is ontzettend veel kennis beschikbaar over onze maatschappij. Maar, zegt men, het is wetenschap. Interessant, maar het gaat niet over ons. Sociologie Magazine bewijst het tegendeel. Door nooit de praktijk uit het oog te verliezen. Alleen al daarom zou iedereen Sociologie Magazine moeten lezen"

- Bram Peper

Klik hier om een abonnement te nemen.

Reactie op column Abram de Swaan

Geplaatst op: 12-02-2013

Beste redactie,

Hierbij een korte reactie op Abram de Swaan's column "Het Milgram Monopolie." 

Clara Overduin over films uit de jaren ‘30

Geplaatst op: 01-11-2012

Op maandag 29 oktober vond in het Academiegebouw in Utrecht de promotie plaats van Clara Plafort Overduin. Ze promoveert bij filmwetenschappen op een onderzoek naar de populariteit van drie Nederlandse films in de jaren ’30.

Call for papers Oral History Symposium

Geplaatst op: 17-09-2012

Het Nederlands Instituut in Turkije (NIT) organiseert op 19 en 20 november 2012 een oral history symposium: local and regional oral history, methods and approaches.

Voorwoord van de hoofdredacteur: kiezen

Geplaatst op: 27-08-2012

Ik heb het niet zo op theedrinkers. Dat komt niet omdat in niet van thee houd, integendeel, maar omdat het drinken ervan me bij voorbaat in verlegenheid brengt. Zelf vraag ik dan ook nooit om thee, een keuze die minder ingegeven is door mijn behoefte van dat moment, dan door vrees voor de onherroepelijke tegenvraag bij een voorkeur voor thee: ‘En wat voor thee wil je?’

Vakantie belangrijk tegen werkstress

Geplaatst op: 27-08-2012

Vakantie is van groot belang om te herstellen van dagelijkse werkstress. Het maakt niet uit of je lang of kort op vakantie bent geweest, want eenmaal weer aan het werk is het vakantiegevoel snel verdwenen, maar het helpt wel. Zo blijkt uit onderzoek waarop arbeids- en organisatiepsychologe Jessica de Bloom maandag 27 augustus promoveert.

Veni-subsidies aan sociologen toegekend

Geplaatst op: 25-07-2012

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende dinsdag  147 Veni-subsidies toe aan veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers. Ook een aantal sociologen of aan sociologie gerelateerde onderwerpen ontvingen subsidies.