Nieuws

Doodsbedreigingen voor Anita Sarkeesian

Geplaatst op: 17-10-2014

De Amerikaanse feministe en sociologe Anita Sarkeesian ontvangt nog steeds doodsbedreigingen. Deze week moest ze een toespraak afblazen, omdat er gedreigd werd met een school shooting. Lees verder voor het artikel dat Sociologie Magazine-redacteur Roy Kemmers over haar schreef in Sociologie Magazine.

Trouwen met een vreemdeling

Geplaatst op: 09-10-2014

Op 7 oktober 2014 promoveerde Sociologie Magazine-redacteur Leen Sterckx met haar dissertatie Trouwen met een vreemdeling. Haar promotie kreeg veel aandacht, in onder meer de Volkskrant. Lees verder voor een artikel over haar proefschrift, gepubliceerd in het september-nummer van Sociologie Magazine

Column Mark Mieras

Geplaatst op: 30-09-2014

Op 30 oktober houdt Mark Mieras een theaterlezing over de noodzaak van kunst. Speciaal voor Sociologie Magazine schreef hij een column.

Piet de Rooy wint prijs

Geplaatst op: 17-09-2014

Historicus Piet de Rooy heeft de tweede Prinsjesboekenprijs gewonnen, de prijs voor het beste boek over de landelijke politiek. Lees verder voor de bespreking van René Gabriëls in het laatste nummer van Sociologie Magazine.

Nieuwe columniste: Liesbet van Zoonen

Geplaatst op: 04-07-2014

De nieuwe columniste van Sociologie Magazine luistert naar de naam Liesbet van Zoonen. Lees haar eerste column en speel de games!

Faces of Science

Geplaatst op: 04-07-2014

Wat zit er achter de sexy profielfoto’s van jongeren? Hoe kan je als politicus het best opereren op twitter? En hoe verander je grondstoffen op een slimme manier in nuttige producten? Daarover vertellen jonge onderzoekers Marijke Naezer, Sanne Kruikemeier en Roy van den Berg je meer op de site Facesofscience.nl.

Afscheidsrede Christien Brinkgreve

Geplaatst op: 14-06-2014

Christien Brinkgreve houdt maandag 23 juni haar scheidsrede. Brinkgreve is sinds 1991 als hoogleraar verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen in Utrecht. Vanaf 1999 heeft ze als leeropdracht de 'Algemene Sociale Wetenschappen in het bijzonder de interdisciplinaire studie van gezinsverhoudingen'.

Artikel Sociologie Magazine voor eindexamen

Geplaatst op: 03-06-2014

Een artikel uit Sociologie Magazine (geplaatst in het tweede numer van 2013) is gebruikt voor een pilot van het vwo-eindexamen Maatschappijwetenschappen.

Jubileum voor Grondbeginselen

Geplaatst op: 28-04-2014

2014 betekent een jubileumjaar voor het boek Grondbeginselen der sociologie. Het is al vijftig jaar hét handboek op het gebied van sociologie. Het werk, geschreven door Hugo de Jager, Albert L. Mok en Pauwke Berkers, geeft inzicht in sociale relaties en maatschappelijke verschijnselen. In april is de veertiende, herziene editie verschenen.

Massamoord is geen onderwerp voor een sluitende theorie

Geplaatst op: 06-04-2014

In zijn nieuwe boek Compartimenten van vernietiging doet Abram de Swaan een ultieme poging om massamoordenaars te begrijpen. “De Sociologie heeft geen ethische dimensie.”