Nieuws

Gevoelsregels opleggen

Geplaatst op: 14-04-2015

"Het dagelijks gedoe, het doen en laten, de gevoelsregels die mensen elkaar en zichzelf opleggen: dat vormt voor mij het hart van de sociologie.", schrijft Christien Brinkgreve ter afsluiting van haar artikel over haar lievelingssocioloog Arlie Hochschild.

Nostalgie naar de protestjaren

Geplaatst op: 24-03-2015

Ben je nu even niet zelf het Maagdenhuis aan het bezetten, maar wil je je verdiepen in en laten inspireren door protestcultuur? In ons volgende nummer verschijnt een fraaie kritische column van Bart van Heerikhuizen. En in elk nummer van Sociologie Magazine verschijnen ook boekrecensies zoals over De jaren zestig herinnerd (2012) van Noortje Thijssen.

Saskia Sassen over de afgeschreven mens

Geplaatst op: 17-03-2015

Sociologe Saskia Sassen spreekt op 9 april over de groeiende groep uit het zicht verdreven mensen in onze samenleving. Met weerwoord van historicus en columnist Zihni Özdil. Op  donderdagavond 9 april in TivoliVredenburg is dit het eerste college in een reeks van vier theatercolleges onder de noemer ‘Lifehacks’.

 

Vers portret eerste hoogleraar sociologie van Nederland

Geplaatst op: 10-03-2015

Net verschenen: een portret van de eerste hoogleraar sociologie van Nederland in de eregalerij van de Nederlandse Sociologische Vereniging. Geschreven door Jeroen Winkels.

'Fré van Heek (1907-1987) was de eerste hoogleraar sociologie in Nederland en oefende grote invloed uit op de ontwikkeling van het vak; vooral door in een aantal studies de kloof te slechten tussen sociografie en sociologie.'

Internationale Vrouwendag

Geplaatst op: 06-03-2015

De opkomst van Women Against Feminism leidt tot heftige debatten over de richting en noodzaak van het feminisme. Wat maakt feminisme zo onaantrekkelijk voor vrouwen?

Vertrouwen in sociologie

Geplaatst op: 06-03-2015

'Een eenzame visserman op zoek naar geluk; over het publieke aanzien van de wetenschap' luidt de titel van de oratie van Peter Achterberg aan de Universiteit van Tilburg op 13 maart 2015.

Sociologie voor kinderen

Geplaatst op: 26-02-2015

Sociologie voor kinderen: de Socioloog des Vaderlands introduceert de jongste generatie in de sociologie.

Wat hebben hippies, Geert Wilders, Charlie Hebdo, Zwarte Piet en een lied van Kinderen voor Kinderen met elkaar te maken?

KNAW roept wetenschappers op

Geplaatst op: 02-02-2015

De KNAW roept wetenschappers op om een bijdrage te leveren aan de KNAW‐agenda Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten. Over welke faciliteiten zou de Nederlandse wetenschap vanaf 2025 moeten beschikken om wetenschappelijke grenzen te kunnen blijven verleggen?

De la Courtprijs voor Marcel Spierts

Geplaatst op: 02-02-2015

Marcel Spierts krijgt op 9 februari de De la Courtprijs 2015 voor zijn proefschrift over De stille krachten van de verzorgingsstaat, over de stormachtige ontwikkeling van de sociaal-culturele beroepen na de Tweede Wereldoorlog. De KNAW kent iedere twee jaar de De la Court-Prijs toe aan een persoon voor onbetaald wetenschappelijk onderzoek.

Academische prijs voor René Gabriëls

Geplaatst op: 16-01-2015

René Gabriëls, de boekenrecensent van Sociologie Magazine, heeft begin dit jaar de medewerkersprijs van de Universiteit Maastricht gekregen. Hij greep de ontvangst aan om zijn kritiek kenbaar te maken over het huidige academische klimaat in Nederland.