Nieuws

Sociologie voor kinderen

Geplaatst op: 26-02-2015

Sociologie voor kinderen: de Socioloog des Vaderlands introduceert de jongste generatie in de sociologie.

Wat hebben hippies, Geert Wilders, Charlie Hebdo, Zwarte Piet en een lied van Kinderen voor Kinderen met elkaar te maken?

KNAW roept wetenschappers op

Geplaatst op: 02-02-2015

De KNAW roept wetenschappers op om een bijdrage te leveren aan de KNAW‐agenda Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten. Over welke faciliteiten zou de Nederlandse wetenschap vanaf 2025 moeten beschikken om wetenschappelijke grenzen te kunnen blijven verleggen?

De la Courtprijs voor Marcel Spierts

Geplaatst op: 02-02-2015

Marcel Spierts krijgt op 9 februari de De la Courtprijs 2015 voor zijn proefschrift over De stille krachten van de verzorgingsstaat, over de stormachtige ontwikkeling van de sociaal-culturele beroepen na de Tweede Wereldoorlog. De KNAW kent iedere twee jaar de De la Court-Prijs toe aan een persoon voor onbetaald wetenschappelijk onderzoek.

Academische prijs voor René Gabriëls

Geplaatst op: 16-01-2015

René Gabriëls, de boekenrecensent van Sociologie Magazine, heeft begin dit jaar de medewerkersprijs van de Universiteit Maastricht gekregen. Hij greep de ontvangst aan om zijn kritiek kenbaar te maken over het huidige academische klimaat in Nederland.

Sociologie en popmuziek

Geplaatst op: 20-11-2014

In toenemende mate dringt popmuziek door tot erfgoedinstellingen zoals musea en archieven. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Sociologie Magazine-redacteur Arno van der Hoeven.

NSV-VBO Beleidsprijs voor NIVEL-Onderzoek

Geplaatst op: 17-11-2014

Elke twee jaar loven de Nederlandse Sociologische Vereniging en de Vereniging voor Beleidsonderzoek een prijs uit voor het beste beleidsonderzoek. De NSV-VBO Beleidsprijs 2014 is gegaan naar een NIVEL-onderzoek over klachten in verzorgingshuizen. 

Doodsbedreigingen voor Anita Sarkeesian

Geplaatst op: 17-10-2014

De Amerikaanse feministe en sociologe Anita Sarkeesian ontvangt nog steeds doodsbedreigingen. Deze week moest ze een toespraak afblazen, omdat er gedreigd werd met een school shooting. Lees verder voor het artikel dat Sociologie Magazine-redacteur Roy Kemmers over haar schreef in Sociologie Magazine.

Trouwen met een vreemdeling

Geplaatst op: 09-10-2014

Op 7 oktober 2014 promoveerde Sociologie Magazine-redacteur Leen Sterckx met haar dissertatie Trouwen met een vreemdeling. Haar promotie kreeg veel aandacht, in onder meer de Volkskrant. Lees verder voor een artikel over haar proefschrift, gepubliceerd in het september-nummer van Sociologie Magazine

Column Mark Mieras

Geplaatst op: 30-09-2014

Op 30 oktober houdt Mark Mieras een theaterlezing over de noodzaak van kunst. Speciaal voor Sociologie Magazine schreef hij een column.

Piet de Rooy wint prijs

Geplaatst op: 17-09-2014

Historicus Piet de Rooy heeft de tweede Prinsjesboekenprijs gewonnen, de prijs voor het beste boek over de landelijke politiek. Lees verder voor de bespreking van René Gabriëls in het laatste nummer van Sociologie Magazine.