Nieuws

Wie hoort erbij in Nederland en wie niet?

Geplaatst op: 01-12-2015

Antropologe Marieke Slootman wint de NSV-dissertatie-prijs voor haar boek 'Soulmates. Reinvention of ethnic identification among higher educated second generation Moroccan and Turkish Dutch' (2014). In haar dankrede op 26 november ging Slootman in op de aanslagen in Parijs en de invloed ervan op haar respondenten.

Pearl Dykstra lid wetenschappelijk adviespanel Europese Commissie

Geplaatst op: 17-11-2015

Sociologe Pearl Dykstra treedt toe tot het nieuwe wetenschappelijke adviespanel van de Europese Commissie. Deze groep van zeven Europese topwetenschappers geeft onafhankelijk wetenschappelijk advies aan de commissie en vervangt de post van de wetenschappelijk topadviseur. De zeven werden gekozen uit 162 nominaties van 74 organisaties. Dykstra is hoogleraar Empirische Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en vicepresident van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Call for Panels Dag van de Sociologie

Geplaatst op: 10-11-2015

Op 9 juni 2016 organiseren de Nederlandse Vereniging voor Sociologie (NSV) en de Vlaamse Vereniging voor Sociologie (VVS) haar jaarlijkse Dag van de Sociologie.
Met de nieuwste bevindingen op sociologisch gebied. Nieuw is de 'Call for Panels'. Deze 16e Dag van de Sociologie wordt georganiseerd aan het Departement Sociologie van Tilburg University.

NSV-actualiteitencollege over Tijd en Familie

Geplaatst op: 10-11-2015

Het NSV Actualiteitencollege heeft dit keer het thema tijd en familie en zal plaatsvinden op donderdag 26 november 2015 bij het ministerie van OCW. Met onder meer: Mark Elchardus; Janneke Plantenga; Kim Putters; Jan Willem Duyvendak en Jet Bussemaker. Met uitreiking van de NSV-dissertatieprijs.

 

 

Tijd = verleden + toekomst

Geplaatst op: 23-10-2015

Waarom versnelt de tijd onze levenslopen? Hoe besteden we onze tijd? Hebben we meer of juist minder tijd? En kan een 11e eeuws skelet genetisch met je verwant zijn? Elk kwartaal houdt Sociologie Magazine je op de hoogte met columns, essays, interviews en nieuws over nieuwe boeken, promoties en professionals. In november komt nummer 4 van 2015 uit met als thema 'Tijd = Verleden + Toekomst'.

Kees Schuyt in eregalerij

Geplaatst op: 23-10-2015

De Nederlandse Sociologische Vereniging voegde Kees Schuyt toe aan de eregalerij. Imrat Verhoeven schreef het portret.

Wedstrijd voor net afgestudeerde masters

Geplaatst op: 16-09-2015

De Vlaamse Vereniging voor Sociologie, in samenwerking met Uitgeverij Acco, organiseert een wedstrijd onder recent afgestudeerden. Om voor deze “ACCO-prijs van de Vereniging Voor Sociologie” in aanmerking te komen, kunnen in 2014-15 afgestudeerde masterstudenten een artikel inzenden. Inzenden nog mogelijk tot 15 oktober.

Solidarity Lecture Series 2015

Geplaatst op: 08-09-2015

Is er toekomst voor de kern van het Europese Sociale Model? Zes fraaie najaarslezingen in Leuven over solidariteit. Met: Martin Kohli; Monique Kremer; Craig Calhoun; Steffen Mau; Amade M'charek en Glenn Morgan.

Erosie Amerikaanse droom

Geplaatst op: 08-09-2015

In het zomernummer van Contexts, het 'publieke gezicht van de sociologie' uit de Verenigde Staten, ook een boekbespreking van het laatste boek van socioloog Robert Putnam 'Our Kids: The American Dream in Crisis'. Sean McElwee is ook kritisch over andere recensies wanneer hij schrijft: 'It is sad to see such a well-researched and fascinating book portrayed as a conservative pamphlet. Hopefully, it will drive more people to actually engage the argument and discover the profound erosion of the American Dream.'

Veni-beurzen maatschappijwetenschappers

Geplaatst op: 20-08-2015

Onder de Veni-beurzen voor maatschappijwetenschappers in 2015 onder meer deze veelbelovende onderzoekstitels: 'Een beter begrip van arbeidsuitbuiting' door Masja van Meeteren (UL - Criminologie); 'Islamitisch Geloof en Democratische Steun in het Midden-Oosten' van Niels Spierings (RU - Sociologie) en 'Spreading Fertile Ideas - Social Network Influences on Having Children' van Gert Stulp (RUG - Sociologie). In de Veni-ronde investeert NWO in 'ongebonden' en 'nieuwsgierig' onderzoek.