Nieuws

Veni-beurzen maatschappijwetenschappers

Geplaatst op: 20-08-2015

Onder de Veni-beurzen voor maatschappijwetenschappers in 2015 onder meer deze veelbelovende onderzoekstitels: 'Een beter begrip van arbeidsuitbuiting' door Masja van Meeteren (UL - Criminologie); 'Islamitisch Geloof en Democratische Steun in het Midden-Oosten' van Niels Spierings (RU - Sociologie) en 'Spreading Fertile Ideas - Social Network Influences on Having Children' van Gert Stulp (RUG - Sociologie). In de Veni-ronde investeert NWO in 'ongebonden' en 'nieuwsgierig' onderzoek.

Dubbel themanummer actor-netwerk theorie (ANT)

Geplaatst op: 20-08-2015

Het actuele (dubbel-)themanummer van het Nederlandse academische tijdschrift 'Sociologie' verkent de waarde van actor-netwerk theorie (ANT). 'ANT opent de weg voor de studie van die vreemde hybriden, die monsterlijke dingen die nooit helemaal het één of het ander zijn.' Aldus de samenstellers Irene van Oorschot, Amade M’charek, Jaron Harambam en Ruth Benschop.

Joop Ellemers 1930-2015

Geplaatst op: 15-07-2015

Op 2 juli overleed Joop Ellemers, een van de laatste vertegenwoordigers van de eerste naoorlogse generatie sociologen. Jacques van Doorn, die er zelf deel van uitmaakte, omschreef deze generatie als een tussengeneratie: “sociaal geografen qua opleiding, sociografen naar naam, sociologen uit ambitie” (Sociologische Gids, 1964, p. 28). Het is deze generatie geweest die in belangrijke mate vorm heeft gegeven aan de ‘moderne sociologie’ zoals die vanaf de jaren vijftig in ons land is ontstaan.

Wielrennen en sociologie

Geplaatst op: 08-07-2015

'Nederland heeft de gele trui' Nieuw boek van socioloog Benjo Maso over wielrennen in de Lage Landen vanuit sociologisch en historisch perpectief. Over hoe 'Voorzichtige belangstelling uitgroeide tot een nationale bezieling'.

This is a social science world

Geplaatst op: 12-06-2015

Hoogleraar ruimtevaarttechniek Lance R. Collins van Cornell University schreef in de Washington Post van 9 juni: 'In fact, the social sciences are more important today than ever — and if you doubt me, just look at recent news about how social media are taking the social science world by storm.' Lees zijn opiniestuk en ander nieuws over de sociale wetenchappen via onze Facebookpagina.

Portretten van Cor Lammers en Evert Hofstee

Geplaatst op: 12-06-2015

Organisatiewetenschappers en bedrijfskundigen van nu bouwen voort op de organisatie-sociologie. Organisatie-socioloog Cor Lammers (foto), bekend van ondermeer Organizations Alike and Unlike (Routledge Reprint 2013, met David Hickson), heeft nu

Joost van de Brake wint NSV-scriptieprijs

Geplaatst op: 04-06-2015

Alle inzendingen waren van 'uitzonderlijk hoog niveau', aldus de jury van de NSV-scriptieprijs. Elk van de zeven Nederlandse universitaire sociologie-opleidingen stuurde haar beste thesis of scriptie in. Joost van de Brake (RijksUniversiteit Groningen) won. Zijn artikel verschijnt in het volgende nummer van Sociologie Magazine en gaat over statusinconsistentie. Ontvang je onduidelijke sociale signalen (“Waarom word ik niet aardig gevonden door mijn collega’s, terwijl ik de expert ben

Jos Berghman Stipendium

Geplaatst op: 29-05-2015

Het Jos Berghman Welfare Studies Stipendium biedt twee jonge onderzoekers de kans op een onderzoeksverblijf van 2-3 maanden bij het Team Social Policy and Social Work of CESO aan de KU Leuven. Deadline: 1 september.

Followers vieren samen met Marx, Weber en Goffman

Geplaatst op: 15-05-2015

Dat onze sociologie-community groeit, vieren we graag samen met al onze Facebook-followers! En met Karl Marx, Max Weber en Erving Goffman. Hieronder kun je drie fraaie PdF-s ophalen uit onze 'I love Socioloog x series'. In de 'I love serie' uiten bevlogen Nederlandse sociologen hun bewondering voor een van de Godfathers van de sociologie.

Geheimtip: samenlevingsreis

Geplaatst op: 07-05-2015

De abstracts van de Dag van de Sociologie (27 mei) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam staan nu ook online. Swipe of scroll en krijg even het gevoel van een samenlevingstijdreis. Opvallend is de breedte van de onderwerpen - van hockeykakkers & turndames tot privacy-gedrag op Facebook - en de grootse analyse-lust: 65 databestanden combineren; gegevens uit 24 Europese landen onderzoeken,of niet alleen Weber, maar dan ook meteen Bourdieu en Butler gebruiken als het erom gaat hoe leraren studentvriendelijker kunnen onderwijzen.