Nieuws

This is a social science world

Geplaatst op: 12-06-2015

Hoogleraar ruimtevaarttechniek Lance R. Collins van Cornell University schreef in de Washington Post van 9 juni: 'In fact, the social sciences are more important today than ever — and if you doubt me, just look at recent news about how social media are taking the social science world by storm.' Lees zijn opiniestuk en ander nieuws over de sociale wetenchappen via onze Facebookpagina.

Portretten van Cor Lammers en Evert Hofstee

Geplaatst op: 12-06-2015

Organisatiewetenschappers en bedrijfskundigen van nu bouwen voort op de organisatie-sociologie. Organisatie-socioloog Cor Lammers (foto), bekend van ondermeer Organizations Alike and Unlike (Routledge Reprint 2013, met David Hickson), heeft nu

Joost van de Brake wint NSV-scriptieprijs

Geplaatst op: 04-06-2015

Alle inzendingen waren van 'uitzonderlijk hoog niveau', aldus de jury van de NSV-scriptieprijs. Elk van de zeven Nederlandse universitaire sociologie-opleidingen stuurde haar beste thesis of scriptie in. Joost van de Brake (RijksUniversiteit Groningen) won. Zijn artikel verschijnt in het volgende nummer van Sociologie Magazine en gaat over statusinconsistentie. Ontvang je onduidelijke sociale signalen (“Waarom word ik niet aardig gevonden door mijn collega’s, terwijl ik de expert ben

Jos Berghman Stipendium

Geplaatst op: 29-05-2015

Het Jos Berghman Welfare Studies Stipendium biedt twee jonge onderzoekers de kans op een onderzoeksverblijf van 2-3 maanden bij het Team Social Policy and Social Work of CESO aan de KU Leuven. Deadline: 1 september.

Followers vieren samen met Marx, Weber en Goffman

Geplaatst op: 15-05-2015

Dat onze sociologie-community groeit, vieren we graag samen met al onze Facebook-followers! En met Karl Marx, Max Weber en Erving Goffman. Hieronder kun je drie fraaie PdF-s ophalen uit onze 'I love Socioloog x series'. In de 'I love serie' uiten bevlogen Nederlandse sociologen hun bewondering voor een van de Godfathers van de sociologie.

Geheimtip: samenlevingsreis

Geplaatst op: 07-05-2015

De abstracts van de Dag van de Sociologie (27 mei) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam staan nu ook online. Swipe of scroll en krijg even het gevoel van een samenlevingstijdreis. Opvallend is de breedte van de onderwerpen - van hockeykakkers & turndames tot privacy-gedrag op Facebook - en de grootse analyse-lust: 65 databestanden combineren; gegevens uit 24 Europese landen onderzoeken,of niet alleen Weber, maar dan ook meteen Bourdieu en Butler gebruiken als het erom gaat hoe leraren studentvriendelijker kunnen onderwijzen.

Gevangen in de tijd

Geplaatst op: 05-05-2015

Hoe goed passen generatie-labels nu eigenlijk? Deze vraag en andere generatiekwesties beantwoordt het nieuwste nummer van Sociologie Magazine (verschijningsdatum 19 mei). Generaties volgen elkaar steeds sneller op; op de Generatie Y volgt de Generatie H. Jacques van Doorn beschreef de generationele reis door de tijd kernachtig met de vier woorden: Gevangen in de tijd. Lees over die gevangenschap in de tijd, ontleed het generatie-concept en plak er zelf participatief aan mee: van babyboomer, tot generatie X’er, lid van de patatgeneratie en de generatie H.

Gevoelsregels opleggen

Geplaatst op: 14-04-2015

"Het dagelijks gedoe, het doen en laten, de gevoelsregels die mensen elkaar en zichzelf opleggen: dat vormt voor mij het hart van de sociologie.", schrijft Christien Brinkgreve ter afsluiting van haar artikel over haar lievelingssocioloog Arlie Hochschild.

Nostalgie naar de protestjaren

Geplaatst op: 24-03-2015

Ben je nu even niet zelf het Maagdenhuis aan het bezetten, maar wil je je verdiepen in en laten inspireren door protestcultuur? In ons volgende nummer verschijnt een fraaie kritische column van Bart van Heerikhuizen. En in elk nummer van Sociologie Magazine verschijnen ook boekrecensies zoals over De jaren zestig herinnerd (2012) van Noortje Thijssen.

Saskia Sassen over de afgeschreven mens

Geplaatst op: 17-03-2015

Sociologe Saskia Sassen spreekt op 9 april over de groeiende groep uit het zicht verdreven mensen in onze samenleving. Met weerwoord van historicus en columnist Zihni Özdil. Op  donderdagavond 9 april in TivoliVredenburg is dit het eerste college in een reeks van vier theatercolleges onder de noemer ‘Lifehacks’.