Nieuws

Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen: examenbesprekingen

Geplaatst op: 25-05-2016

Jaarlijks organiseert de NVLM de examenbesprekingen voor Maatschappijleer 2 (VMBO) en Maatschappijwetenschappen (HAVO/VWO). De besprekingen dragen bij aan een eerlijke en eenduidige correctie van de gemaakte examens. De besprekingen vinden plaats op 25 en 27 mei en de verslagen verschijnen op de site.

Open access van Sociologie tijdschriften

Geplaatst op: 24-05-2016

Bij Amsterdam University Press verschijnt het tijdschrift Sociologie in 'gouden open access'en is voor iedereen gratis toegankelijk. Het tijdschrift Mens en Maatschappij is met 'delayed open access' drie jaar na verschijning voor ieder gratis toegankelijk. Met het nummer van april 2014 nu beschikbaar, neigt de effectieve wachttijd eerder naar de twee jaar.

Sociologie Magazine themanummer Hybriden

Geplaatst op: 17-05-2016

Sociologie Magazine verschijnt in een iets dikkere editie dan normaal. In het nummer Hybriden vind je onder meer: Visuele-Cultuur-prof Anneke Smelik over cyborgs als menselijke machines, essay van onze redacteur Leen Sterckx over mensen van gemengde herkomst of dubbel bloed, en uitleg van Jantine van Lisdonk over de complexe verdeling tussen de seksen. Met de SociologieHelden George Herbert Mead, Georg Simmel, Ibn Khaldun en Clifford Geertz in onze jaarlijkse serie over bekende en minder bekende sociologen.

Godfried Engbersen over vluchtelingen

Geplaatst op: 12-05-2016

Godfried Engbersen pleit voor versnelling van het integratie-proces van vluchtelingen in Euronews. De WRR-publicatie 'Geen tijd verliezen: van opvang naar integratie van asielmigranten' vindt daarmee internationale mediale weerklank.

Britse sociaalwetenschappers voeren campagne

Geplaatst op: 10-05-2016

In het Verenigd Koninkrijk is de sociaal-wetenschappelijke adviseur voor de regering een aantal jaar geleden wegbezuinigd. Dit inspireerde de Campaign for Social Science om een aantal video's (en audio clips) op te nemen waarin prominente Britse wetenschappers het belang van sociale wetenschap uitleggen.

Winnaars Grote Prijs voor Sociologie Jos Berghman 2016

Geplaatst op: 03-05-2016

De scholenprijsvraag van de Katholieke Universiteit Leuven is gewonnen door de school Immaculata Ieper met het onderzoek "De vluchtelingencrisis. Wat is de mening van West-Vlamingen?" De publieksprijs werd gewonnen door de Katholieke Scholengemeenschap Harlindis en Relindis Maaseik-Kinrooi met hun onderzoek "Knibbel Knabbel Knuisje. Heeft een schoolrestaurant invloed op het eetpatroon van jongeren?".

Lecture Nadia Fadil over radicalisering

Geplaatst op: 02-05-2016

De sociologe en antropologe prof. Nadia Fadil (KU Leuven) geeft op 2 mei in Brussel een lezing over 'Discussing Radicalization: How to Approach the Phenomenon “Academically”'

Shirley Turkle over offline

Geplaatst op: 02-05-2016

Op 3 mei introduceert de VPRO de Internationale White Spots App. Daarmee kun je ontsnappen aan smartphone- en wifi-signalen. In de bijbehorende uitzending van Tegenlicht op 8 mei spreken onder meer Shirley Turkle, hoogleraar MIT en auteur van Alone Together en Reclaiming Conversation en Paul Frissen, hoogleraar bestuurskunde Universiteit van Tilburg.

De WRR over Big Data

Geplaatst op: 28-04-2016

Op 28 april publiceert de WRR de onderzoeksresultaten van 'Big Data in een vrije en veilige samenleving'. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid wil zich daarbij vooral richten op de regulering van data-analyse en -gebruik, in plaats van op een verzwaring van de regulering van dataverzameling.

Essaywedstrijd voor studenten

Geplaatst op: 19-04-2016

Ontruk je werk aan de vergetelheid en doe mee aan de essaywedstrijd voor studenten van Sociologie Magazine. De deadline is 1 september 2016. Meer info: open de BijlagePdF met alle details over het hoe, wat, wanneer en waarom.