Home » Artikel
Inspirerende films voor sociologiestudenten

Inspirerende films voor sociologiestudenten

Tv-series en documentaires zijn razend populair. Het aanbod kan echter nogal overweldigend zijn. Wil jij je tijd goed benutten in plaats van de laatste trendy serie bingewatchen? Dit zijn vier inspirerende films voor sociologie studenten.

I, Daniel Blake

I, Daniel Blake is een film van Ken Loach, die met deze film zijn tweede Gouden Palm in de wacht sleepte op het Filmfestival van Cannes. Daarnaast won de film de publieksprijs op het filmfestival van Locarno en San Sebastian. Deze krachtige film biedt een kijkje in de moeilijkheden waar werklozen in het noordoosten van Engeland mee te kampen hebben vanuit het oogpunt van een oudere werkloze man en een jonge alleenstaande moeder van twee. Deze film legt de cyclus van ontbering uit en laat zien waarom leven in armoede een fatalistisch en hopeloos bestaan kan zijn. Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand in deze emotionele en oprechte film.

Cidade de Deus (City of God)

Cidade de Deus is een meermaals bekroonde film die helpt om het misdaadleven te begrijpen in een deel van Rio met diepgewortelde armoede. De duistere coming-of-age-film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat angstaanjagend echt lijkt, zelfs als het pure fictie zou zijn. Daarbij is de cast verbazingwekkend oprecht. De meeste deelnemers waren zelfs helemaal geen acteurs. Regisseur Fernando Meirelles heeft met de film een verbluffend portret gemaakt van het volhardende leven in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Er is ook een vervolg getiteld ‘10 years later’.

The Green Mile

The Green Mile is een film over misdaad, deviantie, etniciteit, labelling en stereotypering. De film vertelt het ongelooflijk krachtige verhaal van een donkere man die wordt beschuldigd van kindermoord en verkrachting en die een bijzondere gave bezit. Gevangenisbewaker Paul Edgecomb blikt op latere leeftijd terug op zijn leven. Een gevangene die hem in het bijzonder is bijgebleven is John Coffey. Hij werd ter dood veroordeeld, maar was de straf terecht? The Green Mile is al meer dan 20 jaar oud en staat bij veel filmliefhebbers als klassieker bekend. De film duurt drie uur, dus ga er maar goed voor zitten.

Philomena

Philomena gaat over een politieke journalist die het verhaal oppikt van de zoektocht van een vrouw naar haar zoon, die decennia geleden bij haar werd weggehaald nadat ze zwanger werd en gedwongen werd in een klooster te wonen. Het kind van de Ierse moeder is onder gruwelijke omstandigheden door de katholieke kerk bij haar afgenomen. De journalist pikt het verhaal vele jaren later op om de verblijfplaats van haar kind te onderzoeken. De film heeft raakvlakken met religie, geslacht, gelijkheid en feminisme.

Meer films en sociologie? Dit laten Disney-animatiefilms ons zien over belangrijke maatschappelijke topics.