Home » Rubriek

Wetenschap

Twee computers met handen eruit die geld uitwisselen
Artikel - 1 feb 2023

Via online platformen zoals Airbnb delen we steeds vaker goederen met vreemden. Maar waarom vertrouwen we onbekenden onze spullen toe? Rense Corten bespreekt zowel de voor- als nadelen van het vertrouwen binnen de deeleconomie.

Je kunt je natuurlijk afvragen hoe nieuw dit delen nu echt is.

Pinokkio's
Artikel - 30 jan 2023

'En een kleine meerderheid (53%) van de Europeanen vindt wetenschappers ronduit gevaarlijk.'

Een huis
Artikel - 16 jan 2023

NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die jaarlijks ruim zeshonderd miljoen onderzoeksbudget verdeelt, ligt weer eens zwaar onder druk. Via de Volkskrant en andere media lieten diverse onderzoekers weten dat de competitie om onderzoeksgeld te duur en oneerlijk is, en innovatief onderzoek ontmoedigt.

Control C
Artikel - 10 jan 2023

Wanneer pleeg je fraude en wanneer maak je een fout? En wat is sloppy science? Kees Schuyt biedt zelfreinigend denkvoer.

Een man met een VR-bril
Artikel - 14 dec 2022

Heeft de maakbare samenleving plaatsgemaakt voor de maakbare mens? Een mens die liever in een virtuele wereld leeft, rijker, gelukkiger en in een permanente flow? In het Essay signaleert Stef Aupers een mogelijk nieuw cultureel conflict.

Stef Aupers

Een standbeeld van Eros
Artikel - 6 dec 2022

Nu aan de verzorgingsstaat een einde lijkt te zijn gekomen, is de tijd rijp voor het 'omarmen van ongeorganiseerde diversiteit', zo betoogt Ringo Ossewaarde. Over de kunst van het liefhebben en de herontdekking van Eros.

Auto met man ernaast
Artikel - 23 nov 2022

In het najaar van 2011 reikte de Nederlandse Sociologische Vereniging het erelidmaatschap uit aan Anneke van Doorne-Huiskes, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, Pieter Broertjes, voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant en Abram de Swaan, emeritus universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Benchmarking
Artikel - 7 apr 2021

Op basis van onderzoek van de Universiteit Utrecht is een online tool ontwikkeld die organisaties in kunnen zetten om de duurzame inzetbaarheid van hun personeelsbestand te meten met een online tool.

NSV
Nieuws - 22 jan 2020

Op 28 mei heeft de Dag van de Sociologie plaats aan de KU Leuven. Voorafgaand aan de Call for Papers, die weldra de deur wordt uitgestuurd, is er de mogelijkheid om een thematische sessie voor te stellen. De deadline is vrij snel, maar voel je geroepen om een thema (al dan niet voorzien van specifieke papers) te agenderen!

Onderwijs nummer 3-2019
Nieuws - 2 sep 2019

Vandaag, op 2 september vindt in Leiden 'De Ware Opening' van het academisch jaar plaats. Wetenschappers en docenten protesteren tegen de werkdruk en bezuinigingen in het hoger onderwijs in het algemeen en die in de alfa- en gamma wetenschappen ten gunste van beta-wetenschappen in het bijzonder.

Pagina's

Abonneren op Wetenschap