Home » Rubriek

Wetenschap

Mensen
Artikel - 8 jun 2023

Politiek vertrouwen stond in Nederland het afgelopen jaar hoog op de agenda, vooral door de coronacrisis en de bestuurscrisis. Wat vertellen deze crises ons over het vertrouwen in de politiek? En waarom is het belangrijk om oog te hebben voor verschillen tussen sociale groepen?

De Wallen in Amsterdam
Artikel - 3 mei 2023

'Je moet er wat voor over hebben om af te studeren als socioloog aan de UvA.'

Hoe doe je onderzoek naar een groep die op het punt staat om gecriminaliseerd te worden? Het overkwam UvA-studente Sociologie Silke Baas die de vraagzijde binnen sekswerk als onderwerp voor haar BA-scriptie had gekozen. Dit artikel werd gepubliceerd in Sociologie Magazine 2019, #3.

Een boos iemand op social media
Artikel - 29 mrt 2023

Ook eind 2018 schreef Sociologie Magazine een essaywedstrijd uit. Hieronder één der winnende essays door Ruud Fiers, over de verdediging van homorechten en vrouwenemancipatie door radicaal rechtse politieke partijen.

Een kaars in twee handen
Artikel - 3 feb 2023

Vertrouwen is een belangrijk begrip in sociale relaties. Godsdienstsocioloog Erik Sengers schetst een beeld van 'intensieve ervaringen van solidariteit en loyaliteit' en licht een tipje van de sluier op over zijn werk als geestelijk begeleider van gevangenen.

Een lamp
Artikel - 3 feb 2023

Vorig jaar plaatste Sociologie Magazine een essay waarin Vatan Hüzeir het internationale klimaat- en energiebeleid onder de loep neemt en een lans breekt voor een activistische wetenschap. Ewoud Vandepitte en Frederic Vandermoere reageren.

Twee computers met handen eruit die geld uitwisselen
Artikel - 1 feb 2023

Via online platformen zoals Airbnb delen we steeds vaker goederen met vreemden. Maar waarom vertrouwen we onbekenden onze spullen toe? Rense Corten bespreekt zowel de voor- als nadelen van het vertrouwen binnen de deeleconomie.

Je kunt je natuurlijk afvragen hoe nieuw dit delen nu echt is.

Pinokkio's
Artikel - 30 jan 2023

'En een kleine meerderheid (53%) van de Europeanen vindt wetenschappers ronduit gevaarlijk.'

Een huis
Artikel - 16 jan 2023

NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die jaarlijks ruim zeshonderd miljoen onderzoeksbudget verdeelt, ligt weer eens zwaar onder druk. Via de Volkskrant en andere media lieten diverse onderzoekers weten dat de competitie om onderzoeksgeld te duur en oneerlijk is, en innovatief onderzoek ontmoedigt.

Control C
Artikel - 10 jan 2023

Wanneer pleeg je fraude en wanneer maak je een fout? En wat is sloppy science? Kees Schuyt biedt zelfreinigend denkvoer.

Een man met een VR-bril
Artikel - 14 dec 2022

Heeft de maakbare samenleving plaatsgemaakt voor de maakbare mens? Een mens die liever in een virtuele wereld leeft, rijker, gelukkiger en in een permanente flow? In het Essay signaleert Stef Aupers een mogelijk nieuw cultureel conflict.

Stef Aupers

Pagina's

Abonneren op Wetenschap