Nieuws

Jonge vrouw reikt met haar hand naar een oplichtende telefoon in een donkere ruimte
20 jun 2024

Het internet is een integraal onderdeel van de moderne samenleving, vooral voor tieners die ermee opgroeien. Ondanks de vele voordelen brengt de alomtegenwoordigheid van technologie en internetgebruik ook uitdagingen met zich mee. Een van de meest zorgwekkende hiervan is internetverslaving, vooral onder jongeren.

Een man en een vrouw op een strand omhelzen elkaar terwijl ze ondertussen afgeleid op hun telefoons kijken.
5 jun 2024

Een leven zonder mobiele telefoon lijkt tegenwoordig haast ondenkbaar. Zo gaat acht op de tien Nederlanders de deur niet uit zonder een telefoon op zak. Toch zijn er steeds meer tegengeluiden te horen tegen excessief smartphonegebruik. Zo ook van socioloog en filosoof Willem Schinkel. Hij nam de proef op de som en ging zonder smartphone door het leven.

Drie zittende kinderen spelen met een iPad in hun midden.
22 mei 2024

In Nederland zetten vrijwel alle ouders met kinderen tot 6 jaar hun kind achter een beeldscherm om zelf iets anders te kunnen doen. Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid. Volgens de onderzoekers zijn ouders zich vaak niet bewust van mogelijke negatieve langetermijneffecten op de ontwikkeling van hun kinderen.

Bord met de tekst 'there is no planet B' dat omhoog wordt gehouden tijdens een demonstratie
29 apr 2024

Op maandag 17 juni vindt de 24e Dag van de Sociologie plaats in Nijmegen. Dit jaar wordt de dag georganiseerd door de afdeling Sociologie van de Radboud Universiteit in samenwerking met de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) en de Vlaamse Vereniging voor Sociologie (VVS). De inschrijving voor het evenement is vandaag geopend.

Een persoon doet een papier in een doos
9 apr 2024

Hoe moeten vakbonden omgaan met radicaal rechts? Dat is de vraag die zich in Nederland opdringt nu de PVV de verkiezingen heeft gewonnen. De partij was de afgelopen decennia de drijvende kracht achter de normalisering van racisme, omarmde een anti-lhbtqi+ agenda en staat voor hard neoliberaal beleid.

Vijf mensen geven elkaar een high five
5 mrt 2024

Bijna de helft van de Nederlanders (45%) zegt dagelijks een compliment te geven. Dit blijkt uit recent onderzoek van Hallmark onder meer dan 1.550 respondenten. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat jongeren naar verhouding vaker complimenten geven dan 65-plussers en dat 1 op de 10 Nederlanders wel eens complimenten geeft zonder dit te menen.

Een vrouw ligt met haar achterhoofd op een bankje en een geopend boek over haar gezicht heen
20 feb 2024

Schooluitval heeft een grote invloed op de levensloop en toekomst van jongeren. Het is dan ook belangrijk te weten waarom jongeren ervoor kiezen van school te gaan. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben aangetoond dat de mate van vertrouwen in het onderwijssysteem en andere instituties een van de belangrijkste voorspellers is van schooluitval.

De Erasmusbrug
24 nov 2023

Voor de bezoekers van de Nacht van de Sociologie geldt deze keer een speciaal aanbod.  Zijn komen in aanmerking voor een flinke korting op een jaarabonnement van Sociologie Magazine.

Een man helpt iemand die minder ter been is
13 jun 2023

Heb je het idee dat er tegenwoordig minder moraliteit is dan vroeger? Jij bent niet de enige: volgens Amerikaans onderzoek hebben mensen wereldwijd in de afgelopen 70 jaar geloofd dat de moraliteit achteruitgaat. Wat nu als dat in de praktijk stiekem reuze mee blijkt te vallen?

Een telefoon met sociale media
25 mei 2023

Contact houden via (video)bellen en appen hielp maar weinig bij het voorkomen van angst en depressie van mensen tijdens de pandemische lockdowns, zo wijst een nieuw Brits onderzoek uit.

Pagina's

Abonneren op Sociologie Magazine nieuws