Nieuws

Bord met de tekst 'there is no planet B' dat omhoog wordt gehouden tijdens een demonstratie
29 apr 2024

Op maandag 17 juni vindt de 24e Dag van de Sociologie plaats in Nijmegen. Dit jaar wordt de dag georganiseerd door de afdeling Sociologie van de Radboud Universiteit in samenwerking met de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) en de Vlaamse Vereniging voor Sociologie (VVS). De inschrijving voor het evenement is vandaag geopend.

Een persoon doet een papier in een doos
9 apr 2024

Hoe moeten vakbonden omgaan met radicaal rechts? Dat is de vraag die zich in Nederland opdringt nu de PVV de verkiezingen heeft gewonnen. De partij was de afgelopen decennia de drijvende kracht achter de normalisering van racisme, omarmde een anti-lhbtqi+ agenda en staat voor hard neoliberaal beleid.

Vijf mensen geven elkaar een high five
5 mrt 2024

Bijna de helft van de Nederlanders (45%) zegt dagelijks een compliment te geven. Dit blijkt uit recent onderzoek van Hallmark onder meer dan 1.550 respondenten. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat jongeren naar verhouding vaker complimenten geven dan 65-plussers en dat 1 op de 10 Nederlanders wel eens complimenten geeft zonder dit te menen.

Een vrouw ligt met haar achterhoofd op een bankje en een geopend boek over haar gezicht heen
20 feb 2024

Schooluitval heeft een grote invloed op de levensloop en toekomst van jongeren. Het is dan ook belangrijk te weten waarom jongeren ervoor kiezen van school te gaan. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben aangetoond dat de mate van vertrouwen in het onderwijssysteem en andere instituties een van de belangrijkste voorspellers is van schooluitval.

De Erasmusbrug
24 nov 2023

Voor de bezoekers van de Nacht van de Sociologie geldt deze keer een speciaal aanbod.  Zijn komen in aanmerking voor een flinke korting op een jaarabonnement van Sociologie Magazine.

Een man helpt iemand die minder ter been is
13 jun 2023

Heb je het idee dat er tegenwoordig minder moraliteit is dan vroeger? Jij bent niet de enige: volgens Amerikaans onderzoek hebben mensen wereldwijd in de afgelopen 70 jaar geloofd dat de moraliteit achteruitgaat. Wat nu als dat in de praktijk stiekem reuze mee blijkt te vallen?

Een telefoon met sociale media
25 mei 2023

Contact houden via (video)bellen en appen hielp maar weinig bij het voorkomen van angst en depressie van mensen tijdens de pandemische lockdowns, zo wijst een nieuw Brits onderzoek uit.

De Burcht in Amsterdam
11 mei 2023

Dinsdagmiddag 13 juni organiseert Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging De Burcht een bijeenkomst over perspectieven op waardevol werk. De bijeenkomst wordt gehouden naar aanleiding van een publicatie Waardevol werk in de sector logistiek door Stella Jonkhout, onderzoeker bij De Burcht.

Sollicitatiegesprek
17 apr 2023

Onderzoek door dr. Bram Lancee, socioloog aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), laat zien dat discriminatie bij sollicitatieprocessen een groeiend probleem is in Nederland. Blijkbaar is er de intentie om dit tegen te gaan, door allerlei programma’s en beleid, maar de discriminatie neemt alleen maar toe.

Een bakker kneedt het deeg
6 apr 2023

Waar sociologen eerder probeerden te begrijpen hoe men op de arbeidsmarkt omhoog kon klimmen, is er nu een trend gaande waarbij hoogopgeleiden downshiften van een goedbetaalde kantoorbaan naar een minder goed betaald, fysiek, ambachtelijk werk.

Pagina's

Abonneren op Sociologie Magazine nieuws