Wat vinden we goed en wat vinden we slecht? Welke zaken zijn wenselijk, nastrevenswaardig, fatsoenlijk en nuttig, en welke zijn afkeuringswaardig, verwerpelijk, onbeschaafd en ongeschikt? Onderzoek laat zien dat normen en waarden aan veranderingen onderhevig zijn.
Society
Hoe kunnen we onze leefomgeving zo inrichten dat mensen meer voor elkaar gaan zorgen? Dit is het thema van het jaarlijkse Actualiteitencollege van de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat vindt plaats in het gebrouw van het SCP in Den Haag, op donderdag 21 november van 13:00 tot 18:00 uur.
Zo stelt Twan Huijsmans van de Universiteit van Amsterdam in zijn proefschrift. Politieke tegenstellingen tussen inwoners van steden en het platteland worden volgens hem overtrokken. De postdoctoraal onderzoeker sociologie en politicologie noemt in zijn onderzoek een aantal oplossingen om te voorkomen dat deze kloof wél ontstaat.
Het internet is een integraal onderdeel van de moderne samenleving, vooral voor tieners die ermee opgroeien. Ondanks de vele voordelen brengt de alomtegenwoordigheid van technologie en internetgebruik ook uitdagingen met zich mee. Een van de meest zorgwekkende hiervan is internetverslaving, vooral onder jongeren.
Een leven zonder mobiele telefoon lijkt tegenwoordig haast ondenkbaar. Zo gaat acht op de tien Nederlanders de deur niet uit zonder een telefoon op zak. Toch zijn er steeds meer tegengeluiden te horen tegen excessief smartphonegebruik. Zo ook van socioloog en filosoof Willem Schinkel. Hij nam de proef op de som en ging zonder smartphone door het leven.
In Nederland zetten vrijwel alle ouders met kinderen tot 6 jaar hun kind achter een beeldscherm om zelf iets anders te kunnen doen. Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid. Volgens de onderzoekers zijn ouders zich vaak niet bewust van mogelijke negatieve langetermijneffecten op de ontwikkeling van hun kinderen.
Op maandag 17 juni vindt de 24e Dag van de Sociologie plaats in Nijmegen. Dit jaar wordt de dag georganiseerd door de afdeling Sociologie van de Radboud Universiteit in samenwerking met de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) en de Vlaamse Vereniging voor Sociologie (VVS). De inschrijving voor het evenement is vandaag geopend.
Hoe moeten vakbonden omgaan met radicaal rechts? Dat is de vraag die zich in Nederland opdringt nu de PVV de verkiezingen heeft gewonnen. De partij was de afgelopen decennia de drijvende kracht achter de normalisering van racisme, omarmde een anti-lhbtqi+ agenda en staat voor hard neoliberaal beleid.
Tegenwoordig wandelen we voor ontspanning of gezondheid. Maar honderd jaar geleden was wandelen óók een uiting van emancipatie en politiek. Door samen de natuur en de stad in te trekken, maakten achtergestelde groepen zich zichtbaar voor het publiek en versterkten zij hun onderlinge solidariteit. Hoe zag dat eruit?
De polarisatie tussen progressieven en conservatieven beheerst maar al te vaak onze beeldschermen, krantenpagina’s en sociale media. Denk aan de discussies over migratie, klimaat en het coronabeleid. Maar is dit nu dé culturele breuklijn die de West-Europese samenleving verdeelt?