Home » Rubriek

Society

Een man en een vrouw op een strand omhelzen elkaar terwijl ze ondertussen afgeleid op hun telefoons kijken.
Nieuws - 5 jun 2024

Een leven zonder mobiele telefoon lijkt tegenwoordig haast ondenkbaar. Zo gaat acht op de tien Nederlanders de deur niet uit zonder een telefoon op zak. Toch zijn er steeds meer tegengeluiden te horen tegen excessief smartphonegebruik. Zo ook van socioloog en filosoof Willem Schinkel. Hij nam de proef op de som en ging zonder smartphone door het leven.

Drie zittende kinderen spelen met een iPad in hun midden.
Nieuws - 22 mei 2024

In Nederland zetten vrijwel alle ouders met kinderen tot 6 jaar hun kind achter een beeldscherm om zelf iets anders te kunnen doen. Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid. Volgens de onderzoekers zijn ouders zich vaak niet bewust van mogelijke negatieve langetermijneffecten op de ontwikkeling van hun kinderen.

Bord met de tekst 'there is no planet B' dat omhoog wordt gehouden tijdens een demonstratie
Nieuws - 29 apr 2024

Op maandag 17 juni vindt de 24e Dag van de Sociologie plaats in Nijmegen. Dit jaar wordt de dag georganiseerd door de afdeling Sociologie van de Radboud Universiteit in samenwerking met de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) en de Vlaamse Vereniging voor Sociologie (VVS). De inschrijving voor het evenement is vandaag geopend.

Een persoon doet een papier in een doos
Nieuws - 9 apr 2024

Hoe moeten vakbonden omgaan met radicaal rechts? Dat is de vraag die zich in Nederland opdringt nu de PVV de verkiezingen heeft gewonnen. De partij was de afgelopen decennia de drijvende kracht achter de normalisering van racisme, omarmde een anti-lhbtqi+ agenda en staat voor hard neoliberaal beleid.

De aankomst van de wandelvereniging Nijmegen op het binnenterrein van de Prins H in 1935
Artikel - 11 mrt 2024

Tegenwoordig wandelen we voor ontspanning of gezondheid. Maar honderd jaar geleden was wandelen óók een uiting van emancipatie en politiek. Door samen de natuur en de stad in te trekken, maakten achtergestelde groepen zich zichtbaar voor het publiek en versterkten zij hun onderlinge solidariteit. Hoe zag dat eruit?

Vrouw roept door megafoon tijdens een demonstratie
Artikel - 7 mrt 2024

De polarisatie tussen progressieven en conservatieven beheerst maar al te vaak onze beeldschermen, krantenpagina’s en sociale media. Denk aan de discussies over migratie, klimaat en het coronabeleid. Maar is dit nu dé culturele breuklijn die de West-Europese samenleving verdeelt? 

Militairen staan op een rij
Artikel - 7 mrt 2024

Kan een krijgsmacht opereren als een vredesbeweging? Of is een krijgsmacht een organisatie met een geweldsmonopolie? Vooral in Nederland is sprake van een maatschappelijke taboe rond geweld wanneer het haat om militaire operaties, die tegelijkertijd als noodzakelijk worden gezien.

Een uitgestoken hand met een kompas er in.
Artikel - 6 mrt 2024

Wat vinden we goed en wat vinden we slecht? Welke zaken zijn wenselijk, nastrevenswaardig, fatsoenlijk en nuttig, en welke zijn afkeuringswaardig, verwerpelijk, onbeschaafd en ongeschikt? Onderzoek lat zien dat normen en waarden aan veranderingen onderhevig zijn. Hoe is het in deze tijd gesteld met het morele kompas van de Nederlandse burgers? 

Vijf mensen geven elkaar een high five
Nieuws - 5 mrt 2024

Bijna de helft van de Nederlanders (45%) zegt dagelijks een compliment te geven. Dit blijkt uit recent onderzoek van Hallmark onder meer dan 1.550 respondenten. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat jongeren naar verhouding vaker complimenten geven dan 65-plussers en dat 1 op de 10 Nederlanders wel eens complimenten geeft zonder dit te menen.

Een vrouw ligt met haar achterhoofd op een bankje en een geopend boek over haar gezicht heen
Nieuws - 20 feb 2024

Schooluitval heeft een grote invloed op de levensloop en toekomst van jongeren. Het is dan ook belangrijk te weten waarom jongeren ervoor kiezen van school te gaan. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben aangetoond dat de mate van vertrouwen in het onderwijssysteem en andere instituties een van de belangrijkste voorspellers is van schooluitval.

Pagina's

Abonneren op Society