Home » Artikel
Max Weber - Jürgen Kaubes

Max Weber - Jürgen Kaubes

Auteur: René Gabriëls

Max Weber leefde in twee volstrekt tegengestelde werelden. Toen hij in 1864 het levenslicht zag, was Duitsland geen eenheidsstaat en nauwelijks geïndustrialiseerd. In 1920, het jaar dat Weber stierf, ondertekende Duitsland het Verdrag van Versailles en was het land desondanks al een industriële grootmacht die haar aristocratische verleden achter zich had gelaten.

Socioloog en wetenschapsjournalist Jürgen Kaube laat in deze uitstekende biografie zien dat Weber niet alleen een product van beide werelden is, maar daar ook een stempel op heeft willen drukken. Het motief om over de grote Duitse socioloog, econoom, jurist en historicus te schrijven was dat hij vragen heeft opgeworpen die nu nog worden gesteld.

Het gaat dan om vragen die inherent zijn aan de ambivalenties van de moderniteit. Bijvoorbeeld de vraag of de onttovering van de wereld een groot verlies is. Weber vertolkt het levensgevoel dat de tegenwoordig veel bediscussieerde tempoversnelling van de moderniteit met zich meebrengt: ‘Men heeft de indruk dat men in een wagon zit die zich met een enorme snelheid voortbeweegt terwijl men erover twijfelt of de volgende wissel goed getrokken is.

Gegevens:

Plaats van uitgave, Berlin: Rowohlt

Pagina’s: 487

ISBN 978-3-87134-575-3, € 26,00