Home » Artikel

Money Boy ontmoet Simmel

Met een sieraad toon je de buitenwereld wie je wilt zijn, dat je mooi wilt zijn en dat je rijk bent. De 'eeuwoude' Simmel sluit daarmee naadloos aan bij rappers met gouden kettingen, zoals de Weense rapper Money Boy.

Door Ellie Smolenaars
Beeldcredits: www.flickr.com/photos/127035251@N08/16168778339

Money Boy is YouTube-miljonair met meerdere miljoenen video-views. Interessant verbindend detail: hij studeerde sociologie. Het gaat Money Boy om swag. Swag staat voor een positief aura vol zelfvertrouwen en oprechtheid. Zijn teksten begrijp je ook zonder kennis van de Duitse taal, zo rapt hij in de song Gucci und Prada: 'Oh ja ich bin so nice / Oh ja ich bin so heiß / oh ja ich bin so reich / nein ich schau nicht auf den Preis.' Even verderop hangen de sieraden 'om zijn hals en in zijn oren', en 'fuckt hij vrouwen in bed en in zijn jet'.

Socioloog Simmel

Net als met Simmels sieraden lijkt niets geheim en mag alles gezegd worden. Lijkt, want de blingbling-rapwereld zit vol taboes. Je mag niet arm zijn, mannen zijn niet naakt en nee, als ze maar niet denken dat je homoseksueel bent. 'No homo' is een favoriet bijzinnetje van Money Boy. Socioloog Simmel zou het feit waarderen dat Money Boy een open boek lijkt maar niet is: geheimen gaan over wederzijds 'respect van het innerlijk bezit'.
Niet ieders innerlijk bezit moet daarom worden ontbloot. De analyse is interessanter dan de onthulling. Weinig bling-bling dus in dit nummer over Geheim en Taboe. We beseffen weliswaar heel goed dat sex sells, maar nee, seks is niet breed uitgemeten, ook niet in het artikel over Sade en de ideeëngeschiedenis van de markies. Het artikel over het F-woord ontbloot ook niet, maar belicht nieuwe bewegingen die het feminisme fris, geschikt voor deze tijd, definiëren.
Wat blijft is de verwondering over de Oostenrijkse rapper: hoe kunnen vrouwen fan zijn wanneer ze in rapteksten fungeren als gebruiksvoorwerp in een Corvette? Is Money Boy een beetje simpel, een dansende ironische zelf-presentatie, of waanzinnig? Ik houd het, ondanks zijn onthullende gouden sieraden, op: geheimzinnig.