Tegen de stroom in

In verband met het thema 'Mens en technologie' van Sociologie Magazine volgt hier een beschrijving van een boek in dat thema. Het boek 'Tegen de stroom in' schetst een beeld van de Nederlandse bijdragen aan de ontwikkeling en innovaties in de ICT en van de succesvolle bedrijven die daaruit zijn voortgekomen, zoals Philips, Tom Tom, Bluetooth en ASML. Maar ook komen aan bod: het hybride netwerk van SURFnet dat nu wereldwijd normgevend is; de bij het Nederlands Centrum voor Wiskunde & Informatica ontwikkelde programmeertaal Python die internationaal populair is en wordt gebruikt om producten van Google te maken en iDEAL, opgericht door ING/Postbank, ABNAMRO en Rabobank, dat nu de leidende standaard voor online betalingen in de wereld vormt.

Paul 't Hoen, voorzitter van de adviesraad van ICTRegie: "Martin Rem vond het jammer dat er buiten de ICT-kring zo weinig besef is van de rol die Nederland wereldwijd heeft gespeeld bij ICT-innovatie en daarom was hij bezig met dit boek. Het is heel jammer dat hij dit boek niet zelf af kunnen maken, maar dat is nu, in zijn geest, alsnog gebeurd. Ik hoop dat het niet alleen dient als een herinnering aan Martin Rem en aan zijn bevlogenheid, maar dat het ook het door hem zo gewenste effect heeft: een groter en breder verspreid zelfvertrouwen in de Nederlandse ICT-sector, en met name in het ICT-onderzoek. Nederland kan trots zijn op zijn bijdragen."

Martin Rem was een Nederlandse informaticus en hoogleraar. Ook was hij jarenlang rector magnificus aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij was tevens de eerste directeur van ICTRegie. Toen hij in 2008 overleed, was hij bezig met een boek over Nederlandse helden in de ICT-wereld. Dat boek is nu door ICTRegie voltooid.

 

Auteur: 

Martin Rem