Sociologie Magazine nummer 2 van 2022

Thema: 

100 jaar Sociologie in Nederland
Julimeum-editie Sociologie

Verschijningsdatum: 20 mei

De stand van de Nederlandse sociologie
In het jubileumjaar van de Nederlandse sociologie neemt Sociologie Magazine de balans op met een rondgang langs de universiteiten. Hoogleraren van de zeven Nederlandse sociologieafdelingen geven antwoorden op een aantal essentiële vragen en reflecteren daarmee op verleden, heden en toekomst van de sociologie.

Willem Bonger: de eerste hoogleraar Sociologie
Op 13 juni 1922 hield Willem Adriaan Bonger zijn inaugurele rede aan de Universiteit van Amsterdam. Daarmee werd hij de eerste hoogleraar Sociologie in Nederland. Een eeuw later blikt biograaf Bart van Heerikhuizen samen met Bowen Paulle terug op het leven en werk van deze compromisloze grondlegger.

Godfried Engbersen over de kracht van sociologie
Honderd jaar Nederlandse sociologie biedt een mooi moment om te reflecteren op de staat en de toekomst van de discipline. En dan kan een interview met de voorzitter van de Nederlandse beroepsvereniging, de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV), Godfried Engbersen natuurlijk niet ontbreken.

Sebald Rudolf Steinmetz en de Vooruitgang
Sebald Rudolf Steinmetz was een van de grondleggers van de Nederlandse sociologie. Jacob Boersema werpt in deze bijdrage een kritisch licht op diens denkbeelden en werk: 'De Nederlandse sociologie, zo laat Steinmetz zien, is geworteld in een koloniale en raciale visie op de maatschappij.'

En verder:
Column van Mark van Ostaijen, Promotie: Wetenschap versus publieke overtuigingen (Josje ten Kate), Ontwikkelingen binnen Maatschappijleer (Koen Vossen), column van Bauke van der Kooij, Methode: Interviews met radicaal-rechts (Koen Damhuis en Léonie de Jonge), Politiek vertrouwen in tijden van crisis (Kjell Noordzij, Joost Oude Groeniger, Willem de Koster en Jeroen van der Waal), Essaywedstrijd: Wakker, maar niet woke (Jolan Urkens), Boeken (René Gabriëls), Tijdschriften (Manuel Kaal) en Voetlicht: De eeuw van Felix (Jacob Moerman).