Sociologie Magazine nummer 4 van 2016

Thema: 

Religie
Religie, geloof, sociologie, islam, katholicisme

Het sociologische publiekstijdschrift Sociologie Magazine houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sociale wetenschappen. En verliest daarbij de praktijk niet uit het oog.

Secularisatie vraagt om een 'burgerlijke opvoeding'

Seculiere subsystemen wijzen de inmenging van religieuze autoriteiten af. Daardoor is voor velen een ethische spanning ontstaan, betoogt de Belgische godsdienstsocioloog Karel Dobbelaere. Hij pleit voor een 'burgerlijke opvoeding' en ethisch respect.

Reacties op God in Nederland

Vanaf 1966 verschijnt er periodiek een uitgave van het onderzoeksproject God in Nederland. Nieuwsgierig naar de meningen van experts 'in het veld' vroeg Sociologie Magazine twee van hen, Raşit Bal en Wies Houweling, te reageren op de bevindingen. Vervolgens reageren de auteurs.

Het sociologische leven van Rob Tielman

Een gesprek met oud-voorzitter van het Humanistisch Verbond en COC-prominent Rob Tielman in zijn woning in het Friese Molkwerum, voert naar humanistische sociologie en falende emancipatiebewegingen: “Van visieloosheid heeft nog nooit iemand me beschuldigd.”

De rol van religie voor de integratie van moslims

Wie religieuze veranderingen in de hedendaagse Nederlandse samenleving wil begrijpen, moet stilstaan bij de toegenomen religieuze diversiteit door internationale migratie. Fenella Fleischmann gaat in op de samenhang tussen religie en de integratie van moslimminderheden in Nederland.