Biografieprijs voor socioloog Jolande Withuis

NIOD-onderzoeker Jolande Withuis ontving de Erik Hazelhoff Biografieprijs tijdens de Nacht van de Biografie. Zij kreeg dit voor het boek 'Weest manlijk, zijt sterk', uitgegeven bij de Bezige Bij. Het boek gaat over het leven van verzetsheld Pim Boellaard (1903-2001). In de biografie beschrijft Withuis het heldendom van Pim Boellaards. Deze wordt volgens haar getypeerd door het vermogen om tijdens zijn gevangenschap de regie over zijn leven te behouden. De prijs, waaraan een bedrag van 15.000 euro is verbonden, werd uitgereikt door Prinses Irene.

Voorzitter Lisa Kuitert en de jryleden Hein Jens, Fred Leeman, Frans Smits, Roelof Steenstra, Edwin de Vries en Sander van Walsum vonden dat de biografie "als een trein" las. Ze merkten op dat de leesbaarheid van het boek enorm werd vergroot door de keuze van Withuis de leesbaarheid "niet ieder detail te behandelen".

Voor de Biografieprijs waren 104 boeken ingezonden. Naast het boek van Withuis had de jury er daarvan nog vier genomineerd: Diaghilev door Sjeng Scheijen (Bert Bakker), Bert Haanstra, filmer van Nederland door Hans Schoots (Balans), Joop den Uyl, 1919-1987 door Anet Bleich (Balans) en Joke Smit door Marja Vuijsje (Atlas).

AanmoedigingsprijsNaast de 'gewone' prijs is er nu ook een Erik Hazelhoff Aanmoedigingsprijs. Deze is voor de beste masterscriptie. Esther Zwinkels won deze eerste aanmoedigingsprijs voor haar scriptie getiteld 'Het Overakker complot: verzetsgroepen in confrontatie met de Japanse bezetter op Sumatra tijdens de Tweede Wereldoorlog'. Ze studeerde aan de Universiteit Leiden en won met deze scriptie ook al eerder de Fruin-prijs. Zwinkels kreeg een geldbedrag van 5.000 euro, en een auteurscontract bij een uitgeverij.