Conferentie over de wankele democratie op 17 april

Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens in de media verwezen naar het dalende vertrouwen van burgers in politici, politieke partijen en regering. Maar klopt dit beeld wel? Wenden burgers zich inderdaad af van de representatieve democratie, of is dat een mythe? Wankelt de Nederlandse democratie?

In een conferentie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) probeert men antwoorden te vinden op deze en meer vragen. De bijeenkomst vindt plaats in het kader van het programma Over Grenzen. Dat biedt de mogelijkheid om belangrijke wetenschappelijke vragen uit De Nederlandse Wetenschapsagenda (KNAW, 2011) verder uit te werken.|

In het boek De wankele democratie, dat tijdens deze conferentie wordt gepresenteerd, nuanceren drie politicologen de vermeende legitimiteitscrisis van de representatieve democratie. Wel constateren ze dat veranderingen in politieke meningen en politiek gedrag van Nederlanders de democratie steeds instabieler maken.

De conferentie vindt plaats op 17 april van 13.30 tot 17.15 uur, in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam. Met medewerking van Jacques Thomassen, David van Reybrouck, James Kennedy, Ronald Plasterk, Rudy Andeweg en Wouke van Scherrenburg. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Het aanmeldformulier is te vinden op de website van de KNAW (www.knaw.nl).