De manier waarop we televisie kijken
Je kan op meerdere manieren tv of film kijken en daar wordt dan ook onderzoek naar gedaan. Er is een subsidie toegekend voor onderzoek naar hoe lezers en filmkijkers opgaan in een verhaal en er is onlangs een boek verschenen over het sociale aspect en de ontwikkelingen en evolutie van tv-systemen in de afgelopen twintig jaar.
NWO-subsidieIedereen kent het wel: als je een goed boek leest of een mooie film kijkt kun je zo sterk in het verhaal opgaan dat je letterlijk alles om je heen vergeet. Dit verschijnsel heet absorptie. In het project 'Varieties of Absorption in Narrative, and Aesthetic Experiences - A Comparative Study of Responses to Literature and Film' zullen verschillende soorten ervaringen in kaart worden gebracht die een vorm van absorptie betreffen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een subsidie van 600.000 euro toegekend aan dit project, dat wordt geleid door dr. Frank Hakemulder van het departement Media- en Cultuurwetenschappen.
Boek van Pablo Cesar De manier waarop we televisie kijken is gedurende de laatste twintig jaar enorm veranderd. Oorspronkelijk was televisie kijken een sociale activiteit die interactie tussen verschillende groepen kijkers in de hand werkte. Door een groot aantal technologische ontwikkelingen is het kijken naar televisie veel persoonlijker geworden. Volgens onderzoeker Pablo Cesar van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, moet het sociale aspect opnieuw in televisie kijken worden geïntegreerd. Afgelopen jaar is zijn nieuwe boek, ‘The Evolution of TV Systems, Content, and Users Toward Interactivity’ verschenen. Het boek maakt deel uit van de gerenommeerde serie ‘Foundations and Trends in Human-Computer Interaction’ en onderzoekt hoe mensen reageren op televisie content.Cesar verrichtte een studie naar de ontwikkelingen en evolutie van tv-systemen in de afgelopen twintig jaar. Het resultaat is een uitgebreid naslagwerk dat zich richt op studenten, onderzoekers en professionals. De studie geeft een overzicht van de evolutie van tv-systemen, tv-content en tv-gebruikers in relatie tot sociale interactiviteit. Multimediasystemen is één van de onderzoeksgebieden van het Centrum Wiskunde & Informatica.