Doodsbedreigingen voor Anita Sarkeesian

De Amerikaanse feministe en sociologe Anita Sarkeesian ontvangt nog steeds doodsbedreigingen. Deze week moest ze een toespraak afblazen, omdat er gedreigd werd met een school shooting. Lees verder voor het artikel dat Sociologie Magazine-redacteur Roy Kemmers over haar schreef in Sociologie Magazine.

De Amerikaanse feministe Anita Sarkeesian was op zoek naar wat aandacht voor een fondsenwerving. In plaats daarvan oogstte ze een laster- en intimidatiecampagne. Anita Sarkeesian richt haar feministische pijlen vooral op de representatie van vrouwen in games, computerspellen. Het klassieke voorbeeld is de rol van Princess Peach in de serie Super Mario: ontvoerd door de slechterik kan Peach alleen maar roepen om hulp van het mannelijke hoofdpersonage, wiens opdracht het is om haar te bevrijden. Dit is een typische illustratie van wat Anita Sarkeesian noemt the damsel in distress, de steeds terugkerende plotlijn van hulpeloze vrouwelijke karakters die gered moeten worden door mannelijke karakters.  Sarkeesian weet veel van games. Ze is een liefhebber, maar benadrukt dat 'het mogelijk (en zelfs nodig) is om gelijktijdig van media te genieten en kritiek te hebben op de problematische of schadelijke aspecten ervan'. Bezoekers van haar blog trakteert ze bovendien nog op stapels aanvullende lees- en gametips. Twee jaar geleden zette ze een kickstarter-project op om haar analyse van de stijlfiguren in de representatie van vrouwen in games te kunnen presenteren in goed geproduceerde video’s. Deze video’s hebben de vorm van een nieuwsbulletin waarin Sarkeesian, ondersteund door scènes uit talloze games, demonstreert dat games voornamelijk door passieve, afhankelijke vrouwelijke personages worden bevolkt. Met het project wilde ze de 6000 dollar die ze daarvoor nodig dacht te hebben via crowdfunding zien los te weken. Cybergeweld Met het project hoopte Sarkeesian op de sympathie van een voldoende aantal mensen. Maar: een enorme golf van cybergeweld overviel de onderzoekster. Anonieme gamers startten een online haatcampagne en bedreigden Sarkeesian op allerlei manieren met (seksueel) geweld. Haar Wikipedia-pagina werd gehackt en besmeurd en op YouTube werden haar video’s door gebruikers aangemerkt als 'ongepast' en daardoor tijdelijk verwijderd. Er werd zelfs een online spel ontwikkeld waarin haar hoofd bont en blauw moest worden geslagen.  De cyber mob-aanval trok weer de aandacht van de media en daarin ontstond een golf van verontwaardiging. Grote populaire media als the New York Times, Slate.com en andere invloedrijke blogs spraken schande van de bedreigingen en besteedden daarmee indirect aandacht aan haar video´s. Met als gevolg dat haar project bij een groter publiek onder de aandacht kwam en ze er ruim 150.000 dollar voor ophaalde.

Kleerscheuren Het overweldigende succes verruimde Sarkeesians mogelijkheden aanzienlijk en inmiddels staan er dertien video’s online, waarin ze naast games onder meer de genderspecifieke marketing van Lego kritisch tegen het licht houdt en de Bechdeltest toepast op Oscar-genomineerde films. Deze test is bedoeld om de representatie van vrouwen in de filmindustrie te beoordelen en bestaat uit drie criteria: bevat een film twee of meer vrouwen, hebben ze een naam en praten ze samen over een ander onderwerp dan een man? Zonder de kwaliteiten van de films teniet te doen laat Sarkeesian zien dat Hollywood de proef allerminst zonder kleerscheuren doorstaat.  Haar aldus verworven bekendheid heeft de welbespraakte Sarkeesian inmiddels ingezet om haar doelen te bereiken. Zo deelde ze haar ervaringen met de online haatcampagne in een TEDxWomen Talk. Daarnaast ontving ze onlangs een onderscheiding voor haar bijdrage aan de game-industrie, heeft ze een gratis onderwijsprogramma voor docenten ontwikkeld en is ze in gesprek gegaan met game-ontwikkelaars om de gevestigde praktijk te doorbreken en vrouwelijke game-personages meer zelfredzaamheid, keuzes en variatie te laten krijgen. Sarkeesians video’s zijn te vinden op haar website Feminist Frequency.