Impuls voor sociologisch onderzoek naar spiritualiteit in westerse samenleving

Prof.dr. Heelas is benoemd tot hoogleraar Sociology of Contemporary spirituality in Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Waar in het westen de christelijke kerken de afgelopen decennia steeds verder zijn leeggelopen, is de belangstelling voor spiritualiteit juist sterk toegenomen. Dat is niet alleen het geval in christelijke, maar ook in niet-christelijke kringen en niet alleen in het holistisch-spirituele milieu maar zelfs in het bedrijfsleven, de gezondheidszorg en bij de overheid.

Wat deze hedendaagse spiritualiteit precies behelst en wat haar maatschappelijke plaats en betekenis is, staat inmiddels dan ook hoog op de onderzoeksagenda’s van cultuur- en godsdienstonderzoekers.

Om het Rotterdamse onderzoek hiernaar te versterken, is in de Faculteit der Sociale Wetenschappen dr. Paul Heelas benoemd tot Senior Research Professor in Sociology of Contemporary Spirituality. Heelas is een onbetwiste internationale autoriteit op dit onderzoeksterrein.

In het verleden werkte Heelas samen met onder andere dr. Stef Aupers en prof.dr. Dick Houtman, beiden verbonden aan het Centre for Rotterdam Cultural Sociology (CROCUS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sociologisch onderzoek naar spiritualiteit in hedendaagse westerse samenlevingen is een typisch Rotterdamse traditie. Met de benoeming van Heelas wil Sociologie dit onderzoeksveld uitbouwen tot een gezaghebbend internationaal knooppunt.

Foto: Jan van der Ploeg