Kinderen gescheiden ouders blijven vaker zitten

Zowel in het kleuter- lager als secundair onderwijs blijven kinderen van gescheiden ouders vaker zitten. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CeSO).

8 procent van de kleuters uit een eenoudergezin blijft zitten. Bij intacte gezinnen moest slechts 2,5 procent al eens zijn jaar overdoen. In het lager onderwijs blijft 17 procent van de kinderen uit eenoudergezinnen minstens een keer zitten. Dat is minstens twee keer zoveel als kinderen uit intacte gezinnen (8 procent).

In het secundair onderwijs is die verhouding ongeveer hetzelfde. Een op de vijf kinderen uit een eenoudergezin doet zijn jaar over. Bij de intacte gezinnen is dat maar een op de acht.

“Schoolresultaten zijn niet énkel afhankelijk van de scheiding van ouders”, stellen de onderzoekers. “Het is erg belangrijk dat beide ouders een goede relatie met hun kind blijven houden en zo weinig mogelijk met elkaar in conflict gaan. Kinderen van gescheiden ouders moeten blijven ondersteund worden na de scheiding.