Preview: Land van goede daden

Bij het woord 'daders' denken we al snel aan crimineel en asociaal gedrag. Maar hoe staat het met de goede daden?

Tekst: René Bekkers en Arjen de Wit
Beeld: Pixabay

Het geven aan goede doelen is in Nederland wijd verspreid onder zeer uiteenlopende bevolkingsgroepen. We vinden hoge percentages gevers onder Nederlanders van verschillende herkomstgroepen, mannen en vrouwen, jong en oud, hoger en lager opgeleiden, uit verschillende typen huishoudens, met verschillende inkomens en kerkelijke achtergrond. Dat blijkt uit het onderzoek Geven in Nederland van het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In 2015 gaf 85% van de Nederlanders aan een goed doel. Dat kan in de vorm van geld, zoals een donatie aan Oxfam, KWF Kankerbestrijding of het lokale buurthuis, of in de vorm van goederen, zoals kleding in een kledingcontainer of voedsel aan de voedselbank.

Een groot deel van het totaal gedoneerde bedrag komt van vermogende Nederlanders. Het is niet vreemd dat vermogende Nederlanders meer geven aan goede doelen omdat ze ook meer hebben om weg te geven. Als we kijken naar het geefgedrag als percentage van het inkomen zien we echter een heel ander patroon: hogere inkomens geven een kleiner deel van hun inkomen aan goede doelen dan lagere inkomens

Dit artikel verschijnt binnenkort in Sociologie Magazine nummer 3 van 2017. Het hele artikel lezen, maar nog geen abonnee? Neem dan vóór woensdag 9 augustus een abonnement op Sociologie Magazine, dan ontvang je Sociologie Magazine voortaan thuis.

Nu het eerste jaar van €35,- voor slechts €25,- óf voor studenten voor slechts €15,- per jaar