Preview: Voorbij de stereotypering van de mensenhandelaar

Mensenhandel kent vele verschijningsvormen. Een rondgang in de wereld van uitbuiting en georganiseerde criminaliteit.

Tekst: Masja van Meeteren
Foto: Pixabay

Wie kent niet het stereotype beeld van mensenhandelaren en hun handelswijzen uit de populaire media? Neem de Hollywood-blockbuster Taken. Twee onschuldige meisjes worden op brute wijze ontvoerd door een aantal meedogenloze criminelen. Vervolgens worden zij onder dreiging van fysiek geweld als seksslavinnen tewerkgesteld in smerige kamertjes, volledig gedrogeerd.

Ook in diverse andere films of series komt het beeld naar voren van de mensenhandelaar als ultieme schurk. Een blik op de empirische werkelijkheid leert dat dit stereotype beeld van mensenhandelaren en hun werkwijzen er slechts één van vele is.

Veel mensen denken dat mensenhandel een vorm van grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit is, waarbij vrouwen worden verhandeld om te werken in de prostitutie. Vanwege het grensoverschrijdende aspect wordt mensenhandel ook nogal eens verward met mensensmokkel en in verband gebracht met de huidige vluchtelingenproblematiek. Hoewel dit op zich niet per se onjuist is, is dit echter zeker niet het enige beeld.

Dit artikel verschijnt binnenkort in Sociologie Magazine nummer 3 van 2017. Het hele artikel lezen, maar nog geen abonnee? Neem dan vóór woensdag 9 augustus een abonnement op Sociologie Magazine, dan ontvang je Sociologie Magazine voortaan thuis. 

Nu het eerste jaar van €35,- voor slechts €25,- óf voor studenten voor slechts €15,- per jaar