Socioloog is gefascineerd door seriemoordenaars
Auteur en socioloog Scott Bonn zegt gefascineerd te zijn door twee seriemoordenaars waar hij mee in contact staat. De sociologie professor van de Drew universiteit in New Jersey, Amerika ontvangt één keer per maand brieven van de seriemoordenaars David Berkowitz en Dennis Rader. De mannen zijn verantwoordelijk voor zestien gewelddadige moorden. Bonn doet voor zijn nieuwe boek onderzoek naar het duo.
“Ik geef het toe, ik ben tegelijkertijd afgestoten en gefascineerd door seriemoordenaars”, zegt de 55-jarige socioloog. Rader en Berkowitz zitten zo goed als zeker voor eeuwig vast in de gevangenis en mogen nu dankzij Bonn hun verhaal kwijt. Rader is verantwoordelijk voor de dood van tien mensen en heeft als bijnaam “Bind, torture, kill”. In zijn brieven naar de socioloog schrijft hij vooral de feiten van zijn daden op. Hij toont geen spijt, schuldgevoel of plezier. Hij heeft ze simpelweg vermoord en weet alle details nog. Bonn zegt dat Rader bijna geen mens meer is te noemen en dat het woord monster een betere beschrijving van hem kan zijn.
Berkowitz, ook wel bekend als “Son of Sam” schrijft wel op een berouwvolle manier. Sinds hij eind jaren zeventig zes mensen heeft vermoord is de moordenaar een man van geloof geworden. Hij besteedt zijn tijd in de gevangenis door mentaal gehandicapte gevangenen te helpen en gemeenschappelijke dienstverlening. Bonn zegt dat het lezen van de brieven en het volgen van seriemoordenaar nieuws niet heel anders is dan een film kijken. “Is het nieuws over seriemoordenaars volgen echt zo anders dan een film kijken met fictieve personages als Hannibal Lecter? Dit soort nieuws is entertainment totdat je er zelf mee te maken krijgt.”
“Waar is de lijn die mensen van monster scheidt”, vraagt Bonn zich af. “Als er iemand in de categorie monster valt is het wel Rader. Wat kan er erger zijn dan mensen kidnappen, verscheuren, vermoorden en misschien zelfs opeten?” Rader werd gepakt omdat hij te arrogant werd. Hij stuurde informatie over zijn moorden naar de politie. “Hij kreeg een kick van de interactie en aandacht die de politie hem gaf”, verklaart Bonn. Beide seriemoordenaars lijken wél goed van kwaad te kunnen scheiden. “Beide mannen snappen het concept van het kwade en beide herkennen de fascinatie van mensen hiernaar. Maar alleen Berkowitz ziet zichzelf als het kwade, Rader niet. “Ik hoop dat door mijn onderzoek de media en het strafrechtelijk systeem beter kunnen gaan samenwerken om zaken sneller op te lossen.”