Socioloog verklaart rellen: jongeren zijn dom

Toen sociologie professor Rima Wilkes van de Britse Colombia universiteit werd gevraagd waarom bijna 1.000 jongeren op St. Patricks Day in Londen begonnen te rellen, antwoordde ze met “omdat ze dom zijn”. Op zondagochtend 18 maart 2012 braken er gevechten uit tussen jonge Engelsen en de politie.

Wilkes zegt dat het bij deze laatste rellen niet ging om boze jongeren of verwende kinderen van de babyboom generatie, maar gewoon om hele domme jonge mensen. Wilkes vergelijkt de rel op St. Patrick Day met de rel van eind juni 2011 in Vancouver na de Amerikaanse ijshockeyfinale. Oorzaken van die rellen waren voornamelijk alcohol en een feestatmosfeer. Tijdens haar interview met CTV News Channel vertelt Wilkes dat er twee soorten rellen zijn: rellen die veroorzaakt worden door alcohol en rellen die hun oorzaak vinden in maatschappelijke onrust of etnische worstelingen.

De politie van Londen heeft tot nu toe 13 mensen gearresteerd van de St. Patricks Day rellen. Hiervan studeerden er acht aan de dichtbij gelegen Fanshawe College. De rellende studenten van de school zijn geschorst en worden misschien van school gestuurd. De schade die is aangericht tijdens de rellen bedraagt bijna 800.000 euro. 

De sociologie professor zegt wel dat de jeugd in bepaalde situaties eerder is geneigd om naar geweld en vernieling te grijpen dan op andere momenten. “20 jaar geleden zag ik dit soort gedrag op feestjes. Jonge dronken mannen vernielden op het eind van een feest alles om hun heen als teken dat het een leuk feestje was. Ik denk dat deze laatste rellen meer hiermee vergelijkbaar zijn.”

Veel van de relschoppers werden gepakt door de grote hoeveelheid informatie die de politie over hun kon vinden op sociale netwerken als Youtube en Twitter. Wilkes verbaast zich over het feit dat jongeren niet beter weten. “Ik ben verbaasd dat jongeren na Vancouver blijven rellen. Ze zouden moeten weten dat je niet cool bent als je zoiets doet, je gepakt kan worden en dat je waarschijnlijk continu gefilmd wordt.”