Veni-subsidies aan sociologen toegekend

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende dinsdag  147 Veni-subsidies toe aan veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers. Ook een aantal sociologen of aan sociologie gerelateerde onderwerpen ontvingen subsidies. 

Het internet als hulpbronDr. E.J. (Erik) van Ingen, UvT – Sociologie

Dit onderzoek bekijkt of internetgebruik mensen kan helpen bij problemen als scheiding, ziekte, of baanverlies. Er wordt gekeken of mensen die het internet gebruiken als bron van informatie, sociale contacten en support beter af zijn.

Volwassenen in Nederlandstalige en Britse kinderboekenDr. V.J. (Vanessa) Joosen, UvT – Cultuurwetenschappen

In jeugdliteratuur geven volwassenen hun waarden, wereldbeeld en idealen door aan kinderen. Maar hoe stellen ze het volwassen zijn daarbij voor? Wat benadrukken ze en wat verzwijgen ze liever? Dit onderzoek bekijkt hoe volwassenheid vormgegeven wordt in Nederlandse en Engelse kinderboeken sinds 1970, in vergelijking met tendensen uit o.a. de sociologie, age studies en studies van kindbeelden.

Reproductie in Roemenië: een abortuscultuur?Dr. E. (Erica) van der Sijpt, UvA – Afdeling Sociologie en Antropologie

Ondanks drastische maatschappelijke veranderingen lijkt er in postcommunistisch Roemenië een 'abortuscultuur' te bestaan die geworteld is in het communistische tijdperk. Op basis van verschillende reproductieve ervaringen en herinneringen van drie generaties vrouwen worden veranderingen en continuïteiten in vruchtbaarheidsprakijken onderzocht.

Sharia in RevolutionDr. N. (Nadia) Sonneveld, RU – Rechtssociologie

De plaats van de Sharia en de rechten van vrouwen vormen een bron van verhitte discussies in postrevolutionair Egypte. De onderzoeker kijkt welke implicaties deze controverses hebben in de rechtbanken; de plek waar Sharia, rechters en vrouwen samenkomen.

Wie wantrouwt wie?Dr. J. (Jochem) Tolsma, RU – Sociologie

Gemengde scholen en buurten zijn minder hecht. Dit onderzoek kijkt of we in een gemengde omgeving vooral mensen buiten of binnen onze eigen groep wantrouwen. Speciale aandacht gaat uit naar de rol van positieve en negatieve contactervaringen.

Leidt marktwerking tot segregatie?Dr. J. (Justus) Uitermark, EUR – Sociologie

De overheid liberaliseert de woningmarkt maar heeft tegelijkertijd niet alle maakbaarheidsambities laten varen. Sinds de marktwerking is ingevoerd is er ook beleid om segregatie tegen te gaan en achterstandswijken te mengen. Hoe proberen overheden en woningcorporaties te sturen in een steeds meer geliberaliseerde markt? Lukt het om verdeelde steden te voorkomen?

Het succes van elektronische dansmuziekDr. A.T. (Alex) van Venrooij, UvA – Cultuursociologie

Muziekgenres als house en techno zijn in Nederland zeer succesvol. Ze trekken veel publiek, krijgen veel media-aandacht en Nederlandse dj's zijn wereldwijd bekend. Dit onderzoek gaat na waarom Nederland – vergeleken met andere landen – een vruchtbare voedingsbodem is gebleken voor elektronische dansmuziek.

Wat maakt sociale interacties moeilijk?Dr. J. (Jakub) Szymanik, RUG

Een sociaal leven vergt inzet en is complex. Sommige aspecten van een sociaal leven lijken moeilijker dan andere. Dit project probeert de factoren te identificeren die bijdragen aan de complexiteit van intelligente interacties.

Invloed van DNA op sociale processen bij jongerenDr. M. (Maaike) Verhagen, RU – Behavioural Science Institute

Waarom zijn sommige jongeren beter sociaal geïncludeerd dan anderen? Om dit te onderzoeken wordt het oxytocine receptor-gen (betrokken bij sociaal gedrag tussen mensen) bestudeerd in relatie tot emotieherkenning, kijkgedrag tijdens interacties met leeftijdsgenoten en prosociaal gedrag.

African by DesignDr. M. (Marleen) de Witte, VU – Sociale en Culturele Antropologie

Amsterdamse jongeren met Afrikaanse, Surinaamse en Antilliaanse achtergronden geven samen vorm aan een nieuwe, Afro-Nederlandse identiteit. Lukt het ze etnische verschillen te overbruggen? De onderzoeker analyseert de vormgeving van Afrikaanse roots in media, cultuur en lifestyle en vraagt jongeren wat ze eigenlijk hebben met Afrika.

Bekijk alle toekenningen op de website van het NWO.