Vriendschap beschermt kind tegen stress op school
Een kind dat wordt buitengesloten door klasgenoten heeft daar veel last van en kan er op den duur zelfs ziek van worden. Vriendschappen kunnen het kind beschermen tegen de stress van het er niet bij horen. Een goede relatie tussen ouders en kind geeft een goede basis om later vriendschappen aan te gaan. Het contact tussen ouders en het kind bij vijftien maanden is voorspellend voor de kwaliteit van toekomstige vriendschappen. Dat blijkt uit onderzoek waarop psychologe Ellen Peters op 6 juli promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Gehechtheid en oudergedrag beide belangrijk voor latere vriendschappenUit eerder onderzoek was al bekend dat gehechtheid een voorspeller is voor het sociaal functioneren later. Ellen Peters vindt dat daarnaast ook de manier waarop ouders met hun 15 maanden oude peuter omgaan, bepalend is voor de kwaliteit van latere vriendschappen. Dan gaat het om de manier waarop ouders grenzen stellen, instructies geven, hun kind helpen en emotioneel steunen en respect hebben voor de autonomie van hun kind.
Ellen Peters: ‘Dit oudergedrag is van invloed op de veerkracht en sociale handigheid die een kind op vijfjarige leeftijd heeft. Deze twee eigenschappen voorspellen op hun beurt de intimiteit van vriendschappen op negenjarige leeftijd. Dit blijkt uit ons langlopende onderzoek.
Stresspatroon over de dag gemetenHoe vriendschappen of het ontbreken daarvan van invloed zijn op stress bij kinderen onderzocht Ellen Peters via het stresshormoon cortisol in hun speeksel. Op vijf verschillende momenten van de dag mat ze de hoeveelheid stress. Verder vroeg ze de kinderen naar het aantal vrienden, het soort vriendschappen en naar hun beste vriend. Daarnaast verzamelde ze informatie over welke kinderen in de klas gepest of buitengesloten werden, agressief waren, aardig of helpend. Zo kon ze vaststellen hoeveel wederzijdse vriendschappen de kinderen hadden en hoe aardig, populair, gepest, buitengesloten of agressief kinderen werden gevonden.
Lees verder op de website van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.