Vijf mensen geven elkaar een high five

Waar worden de meeste complimenten gegeven in Nederland?

Bijna de helft van de Nederlanders (45%) zegt dagelijks een compliment te geven. Dit blijkt uit recent onderzoek van Hallmark onder meer dan 1.550 respondenten. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat jongeren naar verhouding vaker complimenten geven dan 65-plussers en dat 1 op de 10 Nederlanders wel eens complimenten geeft zonder dit te menen. Ook is duidelijk in welke provincie de meeste complimenten worden uitgedeeld: Friesland.

Volgens het onderzoek geeft 58% van de inwoners van Friesland dagelijks een compliment. Op een gedeelde tweede plek volgen Utrecht en Noord-Holland (47%), terwijl in Groningen en Drenthe met 37% de minste dagelijkse complimenten worden gegeven.

Generatiekloof

Ook komt een generatiekloof in beeld: van de Nederlanders tussen de 25 en 34 jaar geeft 52% dagelijks een compliment, terwijl dit 39% is onder de 65-plussers. Dat verschil zou wellicht iets te maken kunnen hebben met het gebruik van social media, waar jongere generaties een stuk actiever op zijn. Via social media worden er de hele dag door likes en reacties gegeven, maar de vraag is of dit hetzelfde is als een compliment. Daar waren de meningen van de respondenten dan ook over verdeeld: 51% procent van de deelnemers ziet een like op social media als een compliment. De overgrote meerderheid van dit percentage was jonger dan 35 jaar.

Hoe willen we complimenten ontvangen?

Het is dus maar de vraag of je dit zelf ervaart als een compliment, of dat je liever een compliment in persoon ontvangt. Hier is dan ook zeker een verschil merkbaar als niet wordt gekeken naar het geven, maar het ontvangen van complimenten. Uiteindelijk vindt 60% van de respondenten het namelijk het prettigst om een compliment in persoon te ontvangen. Daarnaast vindt meer dan 25% van de respondenten het ongemakkelijk om een compliment te ontvangen. Deze respondenten gaven aan complimenten te minimaliseren of ontkennen. 


Niets missen in de sociologie?

WORD ABONNEE VAN SOCIOLOGIE MAGAZINE!


We hebben complimenten nodig

Volgens socioloog Dirkje van der Ven zijn complimenten nodig om je een onderdeel van een groep te voelen. Zo vertelt zij aan RTL Nieuws: “Als je nooit complimenten krijgt, kan dat als afwijzing voelen […] Dan voel je je geen onderdeel van de groep, terwijl we juist een natuurlijke behoefte hebben aan erkenning." Daarnaast kan een compliment volgens de socioloog voor een verbinding zorgen die er nog niet is. Als je bijvoorbeeld een compliment geeft over iemands kleding of een mooi verhaal, kun je erachter komen dat je dezelfde interesses deelt.

Complimenten op de werkvloer

Hoogleraar economie Robert Dur van de Erasmus Universiteit deed onderzoek naar complimenten op de werkvloer. Volgens hem neemt de productiviteit toe door het geven van complimenten. De balans moet hier echter wel goed liggen. Krijgen te veel collega’s een compliment van een leidinggevende, dan is het compliment niet veel meer waard. Als het compliment echter exclusief voor één collega is bedoeld, raken andere collega’s doorgaans gedemotiveerd.

Toch kan er volgens Dur ook een ander effect optreden bij collega’s die geen compliment ontvangen: ze gaan harder werken. “Een mogelijke verklaring hiervoor is conformisme. Collega’s die geen compliment krijgen, schamen zich. […] Daardoor gaan ze beter hun best doen", zo antwoordt Dur aan RTL Nieuws.