De Sociologische Bril

Warna Oosterbaan wint Sociologische Bril 2022 met ‘Het leven van dingen’

Warna Oosterbaan won op 25 november 2022 de Sociologische Bril voor zijn boek Het leven van dingen. De Sociologische Bril wordt elk jaar uitgereikt voor het beste sociologische publieksboek. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een cheque van 2.500 euro. De jury looft Oosterbaan om zijn verfrissende en verrassende boek, waarin hij een blinde vlek van de sociologie blootlegt: de sociologie houdt zich voornamelijk bezig met mensen, en niet met dingen. Juryvoorzitter Mark van Ostaijen: ‘Terwijl mensen dingen maken en dingen ook juist ons als mensen maken’.

Shortlist

De shortlist van de Sociologische Bril 2022 bestond verder uit Gedeelde angsten van Rudi Laermans, Wie, wat, woke van Walter Weyns, Waar blijft mijn tijd van Tanja van der Lippe en Werk is geen oplossing van Marguerite van den Berg, maar Het leven van dingen door Oosterbaan won. Oosterbaan is socioloog en journalist bij NRC en gaf eerder boeken uit, waaronder Ik kan alles en Ons Erf. Identiteit, erfgoed, culturele dynamiek, waarvoor hij de E. du Perronprijs won.

Publiekssociologie

De Sociologische Bril is ontstaan om publiekssociologie in het Nederlands taalgebied aan te moedigen. De jury bestond dit jaar uit Mark van Ostaijen, Emily Miltenburg, Bea Cantillon, Kobe De Keere en Jurre van den Berg, zij beoordeelden samen 130 boeken die uitgekomen waren in 2022.