Winnaar Prijsvraag Actieprogramma Onderwijs II

De socioloog René Veenstra is een van de winnaars geworden van de Prijsvraag Actieprogramma Onderwijs II, voor zijn inzending 'Signaleren en tegengaan van pesten: Het KiVa antipestprogramma'. Met de toekenning is een bedrag van 994.325 euro gemoeid. Doel van het antipestprogramma is dat leraren en leerlingen beter optreden tegen pesters.

De jury legde unaniem 19 inzendingen met een positief advies voor aan OCW. Minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart heeft dit positieve advies overgenomen. Hiermee wordt ruim 10 miljoen beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek om vast te stellen wat wel en niet werkt in het onderwijs. In totaal hebben 74 consortia van onderzoekers en scholen onderzoeksvoorstellen ingediend.

René Veenstra (1969) is universitair hoofddocent bij de vakgroep sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen en gasthoogleraar bij de vakgroep psychologie aan de universiteit van Turku, Finland. Hij studeerde onderwijskunde en algemene pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1999 promoveerde hij op een onderzoek naar verschillen in prestaties en vorderingen tussen leerlingen in het voortgezet onderwijs. Hij geeft colleges over criminaliteit en veiligheid aan studenten sociologie en is als onderzoeker verbonden aan de disciplinegroepen sociologie en sociale psychiatrie van de Rijksuniversiteit Groningen en de onderzoeksschool ICS.