Onderzoeksproject over maatschappelijke rol van godsdienst in 18e eeuw mag van start
Het door prof.dr. Wiep van Bunge, decaan van de Faculteit der Wijsbegeerte, en dr. Joke Spaans (Godgeleerdheid, UU) ingediende project ‘Faultline 1700: Early Enlightenment Converstations on Religion and Society’ is door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) beloond met een subsidie. Dit maakte het Gebiedsbestuur Geesteswetenschappen van NWO vlak voor de kerst, op 18 december 2009, bekend. Van de 39 ingezonden aanvragen werden er 9 beloond. Met deze toekenning is een bedrag van 600.000 euro gemoeid.
Dit vierjarige project voorziet in onderzoek naar de manier waarop aan het begin van de achttiende eeuw het Nederlandse debat over de maatschappelijke rol van de godsdienst leidde tot een nieuwe consensus, die bepalend zou worden voor de Nederlandse Verlichting. Bijzonder aan dit project is niet alleen het interdisciplinaire karakter, maar ook de aandacht voor ‘minor authors’ als Eric Walten, Govert Bidloo, Romeyn de Hooghe en Gisbertus Cuper.
Er wordt aan de Faculteit der Wijsbegeerte binnen het programma ‘The Early Enlightenment in the Dutch Republic’ onderzoek gedaan naar de vroegmoderne tijd van de 18e eeuw. Prof.dr. Wiep van Bunge, voorzitter van dit programma, is tevens bestuurslid van het Erasmus Center for Early Modern Studies. Wetenschappers doen binnen dit Center ondermeer onderzoek naar ideeëngeschiedenis van de periode 1450 – 1750.