Home » Sociologiedeelt
Tips voor een compliment

3 tips voor een fantastisch compliment

Iedereen vindt het leuk om een compliment te krijgen, en het uitdelen van complimenten maakt de ander meestal extra gemotiveerd. Ideaal dus voor op de werkvloer. Maar wat is eigenlijk de beste manier om dat te doen? Er zijn drie elementen belangrijk voor een goed compliment. We leggen ze hier voor je uit.

Omdat iedereen op zijn eigen manier reageert op complimenten, is het lastig om dé ideale formule voor een compliment te vinden. Daarom is het vooral belangrijk dat je compliment gemeend is. Wil je meer leren over het geven van complimenten en feedback? Het volgen van een feedback training kan je hierbij helpen. Maar ook deze drie tips kunnen je al een hoop houvast bieden.

1: Wees gedetailleerd

Bij een compliment is het belangrijk dat je interesse in de ander toont. Hiervoor is een oog voor detail een goede eigenschap. Probeer wat dieper in te gaan op een compliment, in plaats van in het algemeen wat positieve woorden te zeggen. Als je iemand enkel een compliment geeft door te zeggen dat hij of zij iets ‘fantastisch’ heeft gedaan, wordt niet duidelijk wát je dan zo fantastisch vond. Een gedetailleerd compliment, bijvoorbeeld over een specifieke werkwijze, of omgang met een klant, heeft veel meer betekenis. Degene aan wie je het compliment uitdeelt weet dan dat je er echt over na hebt gedacht, en niet zomaar wat zegt.

2: Licht 1 aspect uit

Dankzij het detailleren van je compliment heb je er al voor gezorgd dat de ontvangende partij zich gewaardeerd voelt over zijn of haar prestatie of talent. Maar door je compliment nog specifieker te maken voeg je er nog meer waarde aan toe. Probeer één aspect nog verder uit te lichten door er dieper op in te gaan. Het moment waarop jij besloot dat je bewondering had voor een prestatie wordt zo duidelijk naar voren gebracht.

3: Speel in op trots

Als je van tevoren wat nader onderzoek over – bijvoorbeeld – een collega doet, weet je waar zijn of haar interesses liggen en wat hij of zij waardeert. Probeer bijvoorbeeld te achterhalen waar iemand zijn of haar trots uit haalt, welke vaardigheden hij of zij belangrijk vindt en welke persoonlijke eigenschappen iemand belangrijk vindt. Als iemand het bijvoorbeeld heel belangrijk vindt om eerlijk te zijn of als het bereiken van een bepaald doel van groot belang was, verwerk deze eigenschappen dan in het compliment. Zo maak je het geven van een compliment nog waardevoller en persoonlijker, en dat kan weer bijdragen aan een gezonde werkomgeving met gemotiveerde collega’s.

Bron: Feedback Geven

Foto: Unsplash