Home » Sociologiedeelt
Opleidingen sociologie

Vier opleidingen en cursussen over sociologie, ethiek en cultuur

Zou jij je graag meer willen verdiepen in de samenleving en willen bijdragen aan een betere maatschappij? Of wil je meer leren op het gebied van sociologie? Dan is een opleiding of cursus sociologie misschien wel iets voor jou. In Nederland zijn er verschillende leuke trainingen, cursussen en opleidingen beschikbaar. We zetten de leukste opties voor jou op een rijtje.

1. HBO Toegepaste Psychologie en Sociologie

Bij deze populaire opleiding bij de NCOI verdiep je je in de psychologie van mensen en groepen. Zo leer je gedragspatronen van groepen herkennen. Daarnaast maak je kennis met de psychologische processen die ten grondslag liggen aan specifiek gedrag. Ook leer je de kennis en vaardigheden om dit gedrag te beïnvloeden. De opleiding duurt 1 jaar en is Klassikaal, via e-learning of in een virtual classroom te volgen. De kosten voor deze opleiding bedragen 100 euro inschrijfgeld en 3.090 euro lesgeld. Daarnaast kost het studiemateriaal 150 euro per module, betaal je 210 euro examenkosten per digitaal examen en moduleopdracht en kosten de reprorechten 15 euro.

2. Cursus Sociologie in Zorg & Welzijn

Deze cursus van A plus opleidingen focust zich op hoe mensen zich ten opzichte van elkaar verhouden en welke zorg zij voor elkaar hebben. De cursus is geschikt voor gevorderde studenten van zorg en welzijnsopleidingen en leefstijl-/ zorgprofessionals. Na deze cursus kun je complexe probleemsituaties in de zorg herkennen, hulp- en dienstverlening analyseren en ben je in staat om discussies te voeren over de context van cliëntproblemen. De cursus is opgebouwd uit één module van twee lesdagen en één webinar. De kosten van deze cursus zijn 437 euro. Heb je dit geld niet achter de hand? Dan kun je geld lenen om de opleiding te bekostigen, want het is een investering in jezelf.

3. Opleiding Recht, ethiek, filosofie en sociologie

Tijdens deze korte opleiding bekijk je een aantal ethische vragen vanuit juridisch, ethisch, filosofisch en sociologisch oogpunt. Je leert niet alleen nadenken over ethische vraagstukken die over jouw eigen handelen gaan, maar ook de organisatie als geheel. Met als doelstelling om een bijdrage te kunnen leveren aan de voortdurende verbetering van de kwaliteit van zorg. De opleiding duurt ongeveer zes maanden en bestaat uit zeven bijeenkomsten (die live in Haarlem, dan wel online gevolgd kunnen worden), zelfstudie en opdrachten. De eindopdracht bestaat uit het schrijven van een artikel waarin een (internationale) vergelijking centraal staat. Je volgt de opleiding bij Inholland Academy. Het lesgeld bedraagt 3.275 euro (exclusief 190 euro literatuur).

4. Arts and Culture

Arts and Culture is een driejarige, Engelstalige bacheloropleiding aan Maastricht University. Tijdens deze opleiding bestudeer je de verbanden tussen wetenschap, cultuur, en politiek in de westerse samenleving. Tijdens deze opleiding leer je meer over de belangrijke momenten binnen de geschiedenis van de westerse samenleving. Je kunt tijdens de afstudeerfase zelf jouw programma samenstellen. Wil je de opleiding liever in het Nederlands volgen? Als Nederlandse student heb je de mogelijkheid om de tentamens, verslagen en thesis in het Nederlands te schrijven. Het wettelijke collegegeldtarief voor deze opleiding is 2.209 euro. Het instellingscollegegeldtarief voor deze opleiding is 9.200 euro.

Foto: Unsplash