Home » Artikel
Xaviandrew | Pixabay

Een gebrek aan tijd: wat is de oplossing?

Vrijwel iedereen die werkt, herkent het probleem wel: het lijkt alsof je altijd achter de tijd aanloopt. Elke dag verloopt volgens dezelfde routine en er zijn maar twee dagen per week waarop er niet gewerkt hoeft te worden. Steeds meer mensen ervaren daarom een druk en opgejaagd gevoel, waarbij ze een tekort aan tijd meestal als de schuldige aanwijzen. Hierbij komt de alom bekende vraag om de hoek kijken: werken we om te leven, of leven we om te werken? Wanneer onze dagen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat gevuld worden met werk, is het niet gek dat mensen niet toekomen aan ontspannende momenten in hun vrije tijd. Een bezoek aan hun favoriete museum wordt steeds uitgesteld en tijd voor een uitgebreide vakantie is er vaak ook niet, terwijl dit juist de dingen zijn waar we het meeste van genieten. Maar hoe lossen we dit probleem op?

Waarom hebben we te weinig tijd?

Het is een vervelende paradox waar we ons in bevinden, maar hoe is deze paradox eigenlijk ontstaan? Volgens Maarten Moens van de Vrije Universiteit Brussel is het helemaal niet vreemd dat we het gevoelsmatig alsmaar drukker krijgen. Vroeger was het leven namelijk duidelijker gestructureerd, veelal bepaald door de religie die we aanhingen. Werk, vrije tijd en het familieleven stonden allemaal in het teken van jarenlange tradities waarbij we gevoelsmatig weinig keuze hadden. Dat is tegenwoordig helemaal anders. Oude tradities zijn vervlogen en we hebben een oceaan aan tijd en mogelijkheden voor ons liggen. Gevoelsmatig zou dit er voor moeten zorgen dat we meer rust ervaren, aangezien er meer tijd is om eigen keuzes te maken. Helaas betekent dit in de praktijk dat de druk steeds hoger wordt om deze tijd zo optimaal mogelijk te benutten. Deze druk vertaalt zich weer in stress, waardoor we het gevoel krijgen dat we te veel moeten doen op een dag: een druk die we onszelf hebben opgelegd.

Wat is de oplossing?

Het is goed om te weten waar deze paradox vandaan komt, maar het is ook belangrijk om een oplossing te vinden. Het grootste probleem waar mensen tegenaan lopen, is de botsing tussen werk en vrije tijd. Het is noodzakelijk om te werken, aangezien we anders niet de financiële middelen hebben om onze vrije tijd optimaal in te vullen. Parttime werken is hier een mogelijke oplossing voor, maar in dat geval geven werknemers wel een stukje financiële vrijheid op.  Er is dan wel sprake van meer vrije tijd, maar er is niet voldoende geld om deze vrije tijd op een waardevolle manier in te vullen. Andere kiezen ervoor om te lenen. Op deze manier is het toch mogelijk om die ene vakantie te boeken, naar dat museum te gaan of om heerlijke maaltijden in een nieuw restaurant uit te proberen. Echter, lenen verschuift het probleem alleen. Vind daarom een balans tussen vrije tijd, werk en jouw uitgaven.

Details

Structuur: