Matthew Desmond geeft lezing in Amsterdam
Socioloog Matthew Desmond (Princeton), bekend van het boek 'Evicted: Poverty and Profit in the American City', komt op 4 juli voor een lezing naar de Balie in Amsterdam. In 2016 werd zijn studie genoemd in de rubriek Socioblogie in Sociologie Magazine. Zie hieronder dat arikel en als bijlage de pdf ervan met links naar de betreffende weblogs.
Auteur: Roy Kemmers; Bron: Sociologie Magazine, 2016-2 thema Hybriden
Geen andere wereld
De aantrekkingskracht van documentaires, reportages en soms ook sociologisch onderzoek is vaak dat het inzicht geeft in een wereld die voor de meeste krantenlezers, televisiekijkers en academische tijdschriftenlezers onbekend of onbereikbaar is. Maar worden de mensen waar het dan om gaat daarmee niet weggezet als ‘anders’?
In het project Keep on Truckin’ laat het blog Pacific Standard allerlei verschillende facetten zien van het truckersleven in de VS, ‘onze meest centrale, en veronachtzaamde economische motor’. Zo is er aandacht voor de truckersmuziek, voor het racisme waarmee zwarte chauffeurs te maken hebben, maar ook voor de situatie op de stopplaatsen.
Uit de schaduw
Dan Livingston schrijft over de wereld van vrouwelijke sekswerkers bij een truck stop in een dorp in Californië. Samen met anderen maakt hij een documentaire en belichten daarin onder andere het stel Monica en Bobby, van wie de eerste seks heeft met truckers voor geld. Hoewel stellen in dit milieu niet vaak voorkomen ‘blijven Monica en Bobby aan elkaar toegewijd terwijl ze de krachten die hen uit elkaar dreigen te drijven (seks, drugs en ziekte) het hoofd proberen te bieden.’
Livingston vindt dat het nodig is om de menselijkheid achter het sekswerk te laten zien: de worsteling van een moeder om haar dochter te onderhouden; liefde geven en geliefd willen worden. Het is geen andere wereld meer als we daar eens op gaan letten. ‘De overeenkomsten binnen onze samenleving verschuiven daarmee langzaam vanuit de schaduw in het licht,’ zo concludeert hij.
Uitgezet
In Nederland is het gevaar uit een huurhuis gezet te worden relatief klein. Het Groningse blog Sikkom meldt bovendien dat juist huurverlaging in veel gevallen mogelijk is. Hun onderzoeksproject ‘Van wie is de stad?’ onderzoekt de particuliere huursector in de stad en vond dat het aantal uitspraken van de onafhankelijke Huurcommissie flink is gestegen en dat zowel de huurprijzen als de servicekosten na uitspraak doorgaans aanzienlijk naar beneden worden bijgesteld.
Een huurbaas heeft in de Verenigde Staten daarentegen meer te zeggen: uithuiszettingen komen er zelfs steeds vaker voor. Matthew Desmond schreef er het boek Evicted: Poverty and Profit in the American City over, op basis van zijn etnografische onderzoek in Milwaukee. Hij woonde daartoe in een trailer park waarvan de voornamelijk witte bewoners met massale uitzetting werd bedreigd, in inner city kamers waarvan de voornamelijk zwarte bewoners het grootste deel van hun inkomen aan de huur moeten toebedelen, en liep mee met huurbazen bij het innen van de huur en het beslissen om tot uitzetting over te gaan. The Chronicle of Higher Education noemt hem ‘sociology’s next great hope.’
Rijk en arm
Veel studies naar armoede in de VS proberen inzicht te bieden in dit ‘andere Amerika’, en behandelen het daarmee alsof het is afgeschermd van de rest het land. Matt Desmond benadert armoede juist als een set relaties waarmee rijk en arm worden samengebracht. Waar hij zich vooraf afvroeg waarom iemand panden wilde verhuren in het slechtste deel van de stad, kwam hij erachter dat de vraag beter andersom gesteld kan worden: waarom niet? Het levert immers een hoop geld op: ‘the hood is good’. Hij leerde dat ‘armoede niet alleen het product is van lage inkomens, maar ook van markten die eraan verdienen’, zo vertelt hij in een interview met Gillian White van the Atlantic.
Desmond ontdekte dat mensen met kinderen worden eerder uitgezet dan mensen zonder. En vrouwen die worden mishandeld door hun (niet-inwonende) ex-vriend riskeren uitzetting als ze daarvoor de politie bellen. De wrange conclusie is dat de politieke economie van de particuliere huurmarkt in de VS juist de zwaksten treft.