Home » Sociologiedeelt
Thuiswerken

De invloed van thuiswerken op onze sociale contacten op werk

Je werkt steeds vaker thuis. Je laptop staat de hele dag aan en je besluit het energie vergelijken onafhankelijk online te doen om op stroomkosten te besparen. Na het vergelijken neem je telefonisch contact op met een energieleverancier. Grote kans dat de stem aan de andere kant van de telefoon ook thuiswerkt. ‘Eenzaam eigenlijk’, denk je dan, ‘al dat thuiswerken. Alles gaat tegenwoordig online of via de telefoon.’

Thuiswerken de oorzaak van slechtere prestaties

Thuiswerken is tegenwoordig meer een norm dan een uitzondering. Eerst was dit voornamelijk het gevolg van nieuwe ontwikkelingen op gebied van technologie; vervolgens kwam COVID-19 om de hoek kijken. Welke invloed heeft al dat thuiswerken op onze contacten met leidinggevenden en collega’s?

Tanja van der Lippe, hoogleraar sociologie, schreef hier in 2018 al haar bevindingen over. Zo schreef ze: ‘Voor veel bedrijven is een uitwisseling van ideeën, kennis en samenwerking binnen teams van belang om te kunnen concurreren.’ Dit uitwisselen van ideeën wordt geremd doordat collega’s elkaar niet of nauwelijks zien. Door al het thuiswerken is het voor veel bedrijven op een pijnlijke manier duidelijk geworden hoe sterk collega’s elkaar beïnvloeden. Volgens van der Lippe is het zelfs zo dat collega’s minder goed presteren als gevolg van thuiswerken. Zelfs wanneer ze gewoon op kantoor zitten, maar hun collega’s thuiswerken. Dan missen ze namelijk alsnog het sociale contact.

Wat voor invloed hebben collega’s op elkaar?

Wellicht leek het voor sommige leidinggevenden ideaal, het hebben van thuiswerkende werknemers. Ze hebben immers minder kans om elkaar af te leiden. Toch blijken sociale relaties op de werkvloer noodzakelijk voor een gezond bedrijf. Collega’s delen ervaringen met elkaar, leren van elkaar, stellen vertrouwen in elkaar en helpen elkaar wanneer ze een werkvloer delen. Ze komen elkaar tegen bij het koffiezetapparaat of lopen even naar elkaar toe wanneer ze iets moeten bespreken. Communicatie stroomt hierdoor een stuk vrijer dan wanneer het allemaal via e-mails en telefoontjes moet. De kans is aanwezig dat de samenwerking stagneert.

Tips voor thuiswerkers

Hoewel thuiswerken grote uitdagingen op de bordjes van zowel leidinggevenden als collega’s legt, zijn gaten in de communicatie wel te dichten. Het kost echter wat meer moeite. De teamspirit en motivatie behouden ondanks de fysieke afstand is mogelijk door elkaar online op te zoeken. Hoewel elkaar zien via Zoom, Teams of Skype niet hetzelfde is als elkaar zien op de werkvloer, helpt het collega’s toch om meer betrokken te blijven. Zoek je collega’s online op wanneer je wat moet bespreken. Las tevens koffiepauzes in om met elkaar te beeldbellen. Zo behoud je ook de informele sociale contacten.

Foto: Unsplash