Home » Sociologiedeelt
Levensstijl klimaat

Weinig mensen zijn bereid leefstijl te veranderen voor klimaat

De ernst van de klimaatcrisis is veel mensen duidelijk, maar weinig mensen zijn bereid om ook daadwerkelijk hun eigen leefstijl te veranderen voor het klimaat. De meesten vinden dat ze al meer doen dan anderen, concludeert een internationale studie. Wetenschappers ondervroegen meer dan 1000 inwoners uit onder andere Nederland, Groot-Brittannië, Spanje en de Verenigde Staten.

Klimaatcrisis grootste milieu-uitdaging

Meer dan 60 procent van de ondervraagden ziet de klimaatcrisis als de belangrijkste milieu-uitdaging waarmee de wereld op dit moment wordt geconfronteerd. Ook luchtvervuiling, afval en nieuwe ziekten worden genoemd als grote uitdagingen. Overheden hoeven mensen niet te overtuigen van de ernst van de problemen, daar zijn mensen al van op de hoogte. Wel is er behoefte aan het aandragen van oplossingen. De verantwoordelijkheden voor die oplossingen moeten gelijk verdeeld worden. Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan zelf actie te zullen nemen om het klimaat te redden. Een dikke 10 procent is dat niet van plan en een derde van de ondervraagden weet het nog niet.

Nederlanders minst bereidwillig

Van alle ondervraagde inwoners uit tien verschillende landen blijken Nederlanders met 37 procent het minst bereidwillig te zijn om actie te ondernemen. Al eerder bleek dat huiseigenaren lang niet altijd milieubewust bezig zijn. In Polen en Singapore geeft 56 procent aan wel bereid te zijn de leefstijl om te gooien. De meest genoemde reden (74 procent) om de leefstijl niet om te willen gooien is dat mensen tevreden zijn met wat ze nu doen. Zo kiezen veel mensen al voor groene energie en wordt afval gescheiden, maar wil ook iedereen genoeg op reis en internet thuis op meerdere apparaten zonder erbij stil te staan dat dit ook energie verbruikt. Daarnaast wordt aangegeven dat er onduidelijkheid heerst omdat experts het niet eens zijn over de juiste oplossing en dat de overheid meer moet bijspringen met de juiste hulpmiddelen. Zweden is het enige land waar mensen aangeven te vinden dat anderen meer voor het klimaat doen dan zijzelf. Inwoners van Singapore en Nieuw-Zeeland prijzen als enige de acties van de overheid om het klimaatprobleem aan te pakken.

Kleine dingen veranderen

Het zou al helpen als heel veel mensen bereid waren om een heel klein beetje te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door in de supermarkt te kiezen voor biologische producten en groenten en fruit uit het seizoen, door een dagje minder vlees of vis te eten, door een kledingstuk minder te kopen per maand of door 's ochtends een minuutje korter te douchen. Door het idee los te laten al meer te doen dan anderen, kan er een nog grotere bijdrage geleverd worden.