Politiek vertrouwen stond in Nederland het afgelopen jaar hoog op de agenda, vooral door de coronacrisis en de bestuurscrisis. Wat vertellen deze crises ons over het vertrouwen in de politiek? En waarom is het belangrijk om oog te hebben voor verschillen tussen sociale groepen?
Wetenschap
'Je moet er wat voor over hebben om af te studeren als socioloog aan de UvA.'
Hoe doe je onderzoek naar een groep die op het punt staat om gecriminaliseerd te worden? Het overkwam UvA-studente Sociologie Silke Baas die de vraagzijde binnen sekswerk als onderwerp voor haar BA-scriptie had gekozen. Dit artikel werd gepubliceerd in Sociologie Magazine 2019, #3.
Ook eind 2018 schreef Sociologie Magazine een essaywedstrijd uit. Hieronder één der winnende essays door Ruud Fiers, over de verdediging van homorechten en vrouwenemancipatie door radicaal rechtse politieke partijen.
Vertrouwen is een belangrijk begrip in sociale relaties. Godsdienstsocioloog Erik Sengers schetst een beeld van 'intensieve ervaringen van solidariteit en loyaliteit' en licht een tipje van de sluier op over zijn werk als geestelijk begeleider van gevangenen.
Vorig jaar plaatste Sociologie Magazine een essay waarin Vatan Hüzeir het internationale klimaat- en energiebeleid onder de loep neemt en een lans breekt voor een activistische wetenschap. Ewoud Vandepitte en Frederic Vandermoere reageren.
Via online platformen zoals Airbnb delen we steeds vaker goederen met vreemden. Maar waarom vertrouwen we onbekenden onze spullen toe? Rense Corten bespreekt zowel de voor- als nadelen van het vertrouwen binnen de deeleconomie.
Je kunt je natuurlijk afvragen hoe nieuw dit delen nu echt is.
'En een kleine meerderheid (53%) van de Europeanen vindt wetenschappers ronduit gevaarlijk.'
NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die jaarlijks ruim zeshonderd miljoen onderzoeksbudget verdeelt, ligt weer eens zwaar onder druk. Via de Volkskrant en andere media lieten diverse onderzoekers weten dat de competitie om onderzoeksgeld te duur en oneerlijk is, en innovatief onderzoek ontmoedigt.
Wanneer pleeg je fraude en wanneer maak je een fout? En wat is sloppy science? Kees Schuyt biedt zelfreinigend denkvoer.
Heeft de maakbare samenleving plaatsgemaakt voor de maakbare mens? Een mens die liever in een virtuele wereld leeft, rijker, gelukkiger en in een permanente flow? In het Essay signaleert Stef Aupers een mogelijk nieuw cultureel conflict.
Stef Aupers